SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

MåBra granskar: Är äppelcidervinäger bra för hälsan och vikten?

22 okt, 2019 
Äpplen och ett glas med äppelcidervinäger
Du går ner i vikt, får fin hy och du sänker ditt blodtryck – äppelcidervinäger påstås ha många hälsoeffekter. Men finns det stöd för påståendena? Eller kan det finnas biverkningar? Så här säger forskningen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att ta en hutt äppelcidervinäger för hälsans och viktens skull har gjort en comeback. En förklaring är alla nya rön om de goda bakterierna – äppelcidervinäger är nämligen en fermenterad dryck, precis som kefir och kombucha, och innehåller alltså bakterier som ska boosta hälsan. Förutom bakterier innehåller den också en hel del ättiksyra och en mindre mängd fenoler (de antioxidanter som finns i äppelskal).

Kan ha effekt – mot vissa besvär

Äppelcidervinäger påstås bland annat minska aptiten, sänka blodsockret, detoxa levern och vara bra mot högt blodtryck och högt, dåligt kolesterol. Det låter onekligen som ett hälsoelixir men backas det verkligen upp av vetenskaplig forskning? Svaret är: till viss del och när det gäller vissa saker. I studier har man sett en viss effekt när det gäller äppelcidervinäger och minskad aptit. Det kan alltså hjälpa vissa personer att äta mindre men effekten är oftast blygsam.

Annons

I en studie tappade personerna som tog äppelcidervinäger dagligen lite drygt ett kilo på fyra veckor, medan man i andra studier inte fått samma resultat. Samma gäller äppelcidervinäger och ett jämnare blodsocker. I vissa studier har man sett att det påverkar blodsockret positivt. Om blodsockerkurvan är jämn drabbas vi inte av sötsug och panikhunger i samma utsträckning. Men forskare menar att även andra typer av vinäger kan ha precis samma effekt – de pekar nämligen ut själva ättiksyran som är bra för blodsockret (och hälsan) och även andra vinägersorter innehåller ättiksyra.

Kan ha biverkningar också

Däremot verkar äppelcidervinäger inte ha någon effekt på för höga blodfetter och det är än så länge tveksamt om det kan påverka blodtrycket i positiv riktning. Det krävs helt enkelt mer forskning. Att det skulle hjälpa oss att rena levern genom en detox är det inte heller många som tror.

I studierna har testpersonerna tagit mellan 15 och 30 ml äppelcidervinäger, uppdelat på två gånger per dag. Och att ta mer än så är inte att rekommendera. Äppelcidervinäger kan nämligen ha biverkningar.

Annons

Det låga pH-värdet gör att det är tufft mot tandemaljen, matstrupen och magsäcken. Har man magsår är det alltså ingen bra idé att shotta äppelcidervinäger. Det är också frätande på huden. Huskuren med outspädd äppelcidervinäger mot akne är inte att rekommendera. Det finns inte heller någon vetenskaplig forskning som visar att det skulle vara bra mot andra hudproblem.

Foto: TT

Läs mer:

MåBra granskar: Får man inflammation av mat?

MåBra granskar: Påverkar ditt födelsedatum hur du är som person?

MåBra granskar: Hur påverkas vi av fullmånen?

Annons