SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Louise Hoffstens relation till Steffo Törnquist – stödet i sjukdomen

15 feb, 2022 
Louise Hoffsten om relationen till Steffo Törnquist – stora stödet i sjukdomen
I mer än två decennier har Louise Hoffsten och Steffo Törnquist varit bundis.
Nu berättar hon om hur TV4-profilen stöttat och peppat henne i sjukdomen MS.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så såg svenska kändisarna ut när de var 22 år gamlaBrand logo
Så såg svenska kändisarna ut när de var 22 år gamla

Det har gått över tjugo år sedan artisten Louise Hoffsten, 56, diagnostiserades med den kroniska sjukdomen MS, multipel skleros. Då var hon trettio år, och hon har levt med sjukdomen sedan dess.

Trots sin sjukdom fortsätter Louise Hoffsten att arbeta med musiken, och nu är hon aktuell med nya albumet Crossing the Border. Samtidigt ser hon fram emot att kunna ställa sig på scenen igen nu när restriktionerna släppt.

louise hoffsten
Hoffstens nya album Crossing the Border fick fina recensioner i Göteborgs-Posten.

Louise Hoffsten sjukdom har blivit sämre

Under hösten berättade Louse att sjukdomstillståndet försämrats, och nu har hon svårt att gå och använda sina händer.

Annons

– Det är bara att inse att jag har blivit sämre... Jag orkar inte så mycket. Varje gång man ska ställa sig på en scen tar det på krafterna. Men vad skulle jag annars göra? Därför kämpar jag på i alla fall, skapar, och försöker ha så roligt som möjligt. När det finns så mycket som är mörkt i världen, sa Louise Hoffsten i en intervju med Expressen i oktober förra året.

Louise Hoffsten lär sig köra rullstol

I veckan som gick gästade Louise Hoffsten Nyhetsmorgon, där hon delade med sig av lyckan i att återigen få uppträda. I samma veva berättade hon för TV4-programledaren Steffo Törnquist, 66, att hon den senaste tiden fått chansen att, via sjukvården, öva på att köra rullstol. Något som hon ”älskade” att göra.

– Jag fick chansen att gå en rullstolskurs här i Stockholm. Jag är väl inte fullärd, det är alltså väldigt svårt. Men det är som med munspel, du måste öva, öva, öva, säger Louise Hoffsten i TV4-programmet samtidigt som hon gör klart att hon haft ganska tufft att ta till sig den hjälp som går att få.

Annons

Svårt att ta den hjälp som erbjuds

Louise Hoffsten menar att det tagit henne tid att våga ta emot den hjälp som erbjuds, och att hon inte hade klarat av det utan alla nära och kära som hon har omkring sig. Det gäller även de människor som arbetar inom vården, eller de stöttepelare hon mött som befinner sig i samma sits som hon själv.

Louise Hoffsten på vimmel vid Musikförläggarnas pris på Berns Salonger i Stockholm 2018.

Louise Hoffsten om Steffos oväntade hjälp

I Nyhetsmorgon-intervjun förklarar hon även om hur Steffo Törnquist kom att bli ett ganska oväntat stöd till henne.

Annons

– Jag vet att Steffo hjälpte mig väldigt mycket. Jag skämdes så mycket i början att jag behövde käpp på grund av min balans. Och då sa Steffo till mig att: ”Äh, Louise, det är cool ju. Du är cool, kör”.

– Så Steffo hjälpte mig att omfamna käppen, och tack säger jag, ler Louise Hoffsten när hon minns tillbaka på hur Steffo faktiskt hjälpte henne framåt i sjukdomen.

Louise Hoffsten och Steffo Törnquist i början av 2007.
Louise Hoffsten och Steffo Törnquist i armkrok under tIdningen Connoisseurs "Fine Wine and Champagne"-afton i början av 2007.
steffo och hoffsten kramas i slutet på nittiotalet
I slutet på 90-talet gjorde Steffo Törnquist en dokumentärfilm om sångerskan Hoffsten och hennes sjukdom MS. Här fotas de tillsammans 1998.

Foto: TT

Annons