HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny forskning: Ljuskänslighet hos barn kopplas till autism

09 maj, 2018 
AvMikaela Råberg
Ljuskänslighet hos spädbarn kopplas till autism
Spädbarn som reagerar kraftigare på ljusförändringar än andra barn får ofta en autismdiagnos senare i livet, visar en ny studie.
Annons

I en ny studie undersöktes pupillens ljusreflex hos spädbarn som var 9 till 10 månader gamla. Denna reflex är en grundläggande sensorisk mekanism som reglerar mängden ljus som når näthinnan.

Forskarna upptäckte att de spädbarn som drog ihop sina pupiller mer än andra också var dem som uppfyllde kriterierna för autism, vid tre års ålder, jämfört med de spädbarn som inre reagerade lika starkt.

De flesta av de utmärkande symptomen när det gäller autism rör det sociala, som exempelvis kommunikationen. Men nu finns det alltså en ökad förståelse för att tidiga tecken kan identifieras redan i processer knutna till hjärnans tidiga utveckling.

– Tidigare studier på äldre barn med autism har antytt en försvagad pupillrelfex. Dessa resultat motiverade oss att undersöka reflexen hos spädbarn vars storasyskon har autism. De flesta småsyskon utvecklas normalt, men sannolikheten att senare få diagnos själv är betydligt högre i denna grupp än i befolkningen generellt, säger Terje Falck-Utter, huvudansvarig för studien och docent vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.

Ny forskning: Ljuskänslighet hos spädbarn kopplas till autism
Foto: Brandon Day/Unsplash

– Vi fann starkare pupillreflexer bland de spädbarn som senare diagnosticerades med autism.

Idag kan autismdiagnosen inte ges med säkerhet förrän vid 2-3 års ålder, men med den nya kunskapen hoppas forskare kunna sätta diagnosen tidigare, och på så vis underlätta för familjer med stöd och träning i ett tidigare skede.

Om studien:

Studien är en del av det större forskningsprojektet Projekt Småsyskon, som är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Center of Neurodevelopmental Disorders vid Karolinska Institutet. Utöver data från Sverige använde man också data från en liknande studie från Birbeck, University of London.

Källa: Forskning.se Foto: Ksenia Makagonova/Unsplash

Läs också: Klassiska barnprogrammet lanserar ny karaktär – med autism

Annons