Lista: Här är julmaten som du kan äta som gravid!

Detta kan du äta på julbordet om du är gravid.
Slå på ljud

För många är julen synonymt med julbordets överdåd. Maträtterna är många och spretiga. Inte sällan blandas fisk, kött, mejeriprodukter, ägg och grönsaker hejvilt. För den som är vegetarian är det enkelt, välj borta alla djur. Samma sak för den som inte tål gluten eller laktos. Maträtter väljs helt enkelt bort.

Men för den som är gravid och vill äta så mycket olika maträtter som möjligt, är det svårare. För vad är egentligen okej att äta? För att svara på frågan har Livsmedelsverket gått ut med tydliga råd.

Undvik detta:

1. Vakuumförpackad fisk

Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria.

2. Färdigskivade charkprodukter

Charkprodukter levereras ofta skivade och kan också innehålla listeria. Om de skurits upp precis innan servering går de bra att äta.

3. Rökt kött

Parmaskinka, salami, kallrökt och gravat kött kan innehålla parasiten toxoplasma. Risken är dock liten. Ett råd är att frysa in produkten tre dygn innan du ska äta den. Då dör eventuella parasiter enligt Livsmedelsverket.

4. Mögel- och kittostar

Mjuka och halvmjuka mögel- och kittostar (exempelvis brie, gorgonzola och chèvre) gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan innehålla listeria. Det är dock ovanligt.

Ät gärna detta:

1. Kål

Grönkål, rödkål och brysselkål passar perfekt för den som är gravid och innehåller fibrer, viktiga vitaminer och mineraler.

2. Citrusfrukter

Apelsiner, mandariner och clementiner är fyllda med C-vitamin.

3. Sill/strömming

Kärt barn har många namn. I Skåne säger man sill och i stora delar av övriga landet är det strömming som gäller. Hur som helst är det samma fisk och den innehåller nyttiga fetter och D-vitaminer. Så länge fisken inte är fiskad i Östersjön eller Bottniska viken så är den helt okej att äta.

Strömming bör du välja bort.

Strömming/sill som är fiskad från Västerhavet eller Ishavet är okej att äta både färsk och inlagd. Foto: IBL

4. Ägg

Ägg innehåller också en massa D-vitamin och dessutom viktiga mineraler. Tycker du om att ha kaviar eller fiskrom på ägget så är det bara att köra på. Samma sak med stenbitsrom och löjrom.

5. Nötter

Nötter är nyttiga och innehåller fleromättat fett. Ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd, enligt Livsmedelsverket.

6. Nyrökt och gravad fisk

Nyrökt och nygravad fisk går bra att äta, men då ska den också vara just nyligen gravad.

7. Pastöriserad ost

All ost som hettats upp går bra att äta!

8. Klassiker!

Det går också att äta julskinka, lutfisk och en mängd olika varmrätter och grönsaksrätter.

Julskinka går bra att äta.

Julskinka går bra att äta. Foto: IBL

Källa: Livsmedelsverket

Läs mer:

Illamående som gravid är ett gott tecken

Gravid – vilken mat kan man äta?