Lisa har uretrit: "Det känns som knivhugg rakt in i underlivet"

Lisa har uretrit.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Många kvinnor med urinvägsinfektion har i själva verket uretrit. Symtomen påminner om varandra, men behandlingen är en annan. Fel diagnos kan leda till att den som har uretrit får den ena antibiotikakuren efter den andra – och lider i onödan i åratal. En av dem är Lisa Mattola, 26.

Första gången hon av sina symtom på nyårsafton 2010.

– Det kändes som knivar rakt in i underlivet. Det enda jag kunde göra var att ligga i sängen med en värmande vetekudde och ta Treo.

Efter det blev allt värre. Smärtan slog till när som helst.

Var sängliggande med smärtor i ett år

– Jag visste rätt snart att det inte handlade om någon vanlig urinvägsinfektion. Det hade jag haft en gång tidigare och då hade jag kissat taggtråd. Det här var något annat.

Lisa Mattola kunde ligga i sängen tio timmar i sträck med molande värk. Hon sökte hjälp men läkarna hittade inga fel. Men för säkerhets skull fick hon flera kurer med antibiotika, som inte hjälpte ett dugg.

– Jag tänkte att det kanske rör sig om någon extra hemsk bakterie som ger urinvägsinfektion, så jag tog antibiotikan ändå.

Trots antibiotikan var Lisa sängliggande och plågad av smärtor under ett helt år. Flera gånger i veckan tvingades hon gå hem från skolan med svåra magsmärtor. Lisa, som var en duktig gymnast missade träningen och tvingades ge upp truppgymnastiken. Helst höll hon sig hemma av rädsla för nästa skov. Besöken hos gynekologer och läkare kändes lönlösa.

– Det tärde på psyket att ha så ont. Jag var så maktlös. Läkarna avskrev mig som frisk när de inget hittade. Jag mådde psykiskt väldigt dåligt.

Till sist bad Lisa att få läsa sin journal.

– Där stod det att jag led av kronisk vulvodyni. Det stämde väl delvis med mina symtom men ändå inte.

Hon försökte googla på sina symtomen för att få svar.

– Jag hittade uretrit och symtomen stämde på pricken! Det kändes som en lättnad när jag äntligen förstod att det finns fler med samma besvär.

Kortison dämpar inflammationen

Lisa fick tips om en privat läkarmottagning i grannbyn i Dalarna. Hon bokade tid och i februari 2011 åkte hon till mottagningen för en undersökning. Där diagnosticerade läkaren henne med uretrit direkt.

– Läkaren gjorde en undersökning av urinröret och det visade sig att det var inflammerat. Därefter gav hon en injektion med kortison i urinröret för att dämpa inflammationen och smörja urinröret och körtlarna runtom. Allt var över på fem minuter.

Resultaten kom redan efter en vecka.

– Känslan var helt obeskrivlig. Jag trodde knappt det var sant! Jag hade gått med smärta så länge.

Efter sex behandlingar var Lisa helt återställd. Inte förrän efter flera år gav sig smärtan till känna igen, men den här gången fick hon bara svaga känningar.

– Det var i samband med en traumatisk händelse som jag kände av smärtan igen. Den här gången behöll jag lugnet eftersom jag visste vad det var och att det fanns hjälp att få.

Med hjälp av en psykoterapeut kunde hon bearbeta krisen. Dessutom gick hon på avslappnande sjukgymnastik i varmbassäng.

– Jag fick hjälp att slappna av. När stress och spänningar försvann släppte även smärtan. Inte så konstigt egentligen. En del får huvudvärk och migrän av stress, min svaga punkt är urinröret. Jag mår jättebra nu. Jag har inte känt någon smärta på flera år.

Det här är uretrit

Uretrit är en upprepad men övergående smärta kring urinröret som oftast uppstår när man kissar. Besvären orsakas inte av någon infektion eller andra sjukdomar.

Vanliga symtom är:

  • Täta urinträngningar.
  • Smärta och obehagskänsla i området kring urinröret.
  • Värk och brännkänsla.
  • Det kan svida när du kissar, men inte alltid.
  • Krampaktig smärta i underlivet.
  • Allmän olustkänsla i hela kroppen.

AV: Margaretha Eldh  Foto: Staffan Claesson

Läs mer: 

Ont när du kissar? Det kan vara uretrit

Hälsogranskaren: Tranbär botar INTE urinvägsinfektioner

Vegetarisk kost kan minska risken för urinvägsinfektion

Dela på: