Lina Hedlund drabbades av missfall – och var nära att dö

Slå på ljud

I början av juli 2010 befann sig Lina Hedlund i Trelleborg tillsammans med sina bandmedlemmar i Alcazar. Det var deras tredje stopp på Diggilooturnén – men en timme innan det var dags att gå upp på scen inträffade något som satt djupa spår i Lina.

– Jag står backstage och får en störtblödning. Jag förstår inte vad som händer men jag rusar in på en bajamaja. Det lät som att jag kissade, men det var bara blod som kom, säger Lina Hedlund i Helt sjukt på TV4 och fortsätter:

– Jag blev livrädd och tänkte att ‘nu dör jag här, mitt liv tar slut på en bajamaja i Trelleborg’.

Kort därefter hämtades Lina upp av ambulans och transporterades till Kvinnokliniken i Malmö – där hon fick veta att blödningen berodde på komplikationer efter ett tidigare missfall.

Enkelt ingrepp som gick snett

Ett par veckor tidigare befann sig Lina och hennes sambo Nassim al Fakir hos sin barnmorska för att göra ett ultraljud. De väntade sitt första barn och såg med spänning fram emot livet som föräldrar.

– Vi skulle på kub-testet i vecka tretton. Vi var glada och lyckliga och skulle få vårt första barn. Men då ser man på en gång på ultraljudet att det inte finns något liv i magen, utan det hade slutat i vecka åtta. Det har blivit ett missfall, men min kropp hade hållit kvar fostret och fortsatt visa gravidsymptom och inte stött ut det. Det var en så kallad missed abortion.

Några dagar senare fick Lina tid för skrapning (ingrepp där läkaren avlägsnar fostret) – något som vanligtvis är ganska enkelt att genomföra, men som denna gång inte alls gick som planerat. Lina vaknade nämligen upp med slangar överallt och fick veta att hon hade förlorat närmare en liter blod.

Sjukhuspersonalen kunde inte riktigt förklara vad som hänt, men blödningarna upphörde till slut och Lina fick åka hem – lyckligt ovetande om vad som komma skulle.

Hade drabbats av utomkvedshavandeskap

En dryg månad senare befann sig Lina på Kvinnokliniken i Malmö – omtumlad och rädd efter det som nyligen inträffat på bajamajan några mil därifrån. Hon fick veta att den kraftfulla blödningen orsakats av att det, trots skrapning, fortfarande fanns fosterrester kvar i livmodern.

Lina tvingades därför genomgå ytterligare en skrapning – och den höll på att kosta henne livet.

– Det slutar med att jag återigen börjar blöda, och de sätter in liter efter liter blod. Efter sex liter så slutar jag fortfarande inte blöda. Personalen kallar därför på överläkaren som bestämmer sig för att öppna upp min buk.

Skrapningen förvandlades alltså till en akut bukoperation då läkaren fruktade för Linas liv – och enligt doktor Mikael, som sitter med som expert i Helt sjukt, var det beslutet livsavgörande.

– Lina har varit illa ute. Vi har fem liter blod i kroppen och de har fått sätta in åtta. Det vittnar om hur personalen har fått kämpa här. På första stället har de inte löst problematiken, för du har ju rester kvar, säger Mikael bland annat i programmet och fortsätter:

– Du drabbades av en form av utomkvedshavandeskap.

Här kan du läsa mer om utomkvedshavandeskap.

I dag mår Lina bra, och hon och Nassim al Fakir har tillsammans barnen Tilo, 7, och Eide, 2.

Hör Lina berätta hela sin historia i Helt sjukt på TV4. Programmet visas den 3:e oktober och finns även tillgängligt på TV4 play. I avsnittet är även Per Elofsson gäst, som endast 41 år gammal drabbades av stroke.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Läs mer:

Det händer i din kropp när du får missfall

Efter 7 missfall – Perrelli medicinerar under graviditeten

Modellen hyllas efter ärliga inlägget om sitt missfall