Lexikonet du inte vill vara utan på resan – vart du än ska åka!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Tre av fyra har någon gång drabbats av sjukdom eller hälsoproblem på utlandssemestern. Samtidigt har var femte person som besökt ett apotek utomlands upplevt att det är svårt att göra sig förstådd. Det visar en Novus-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Därför har apoteket nu lanserat lexikonet ”Uppslagsvärk”, med namn på ett 50-tal av våra vanligaste åkommor, sjukdomar och läkemedel på sex olika språk, skriver Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande.

Lexikonet är indelat i magproblem, värk & förkylning, sol & bad, sår, bett & stick samt intim. Språken i lexikonet är valda utifrån de vanligaste språken på semesterdestinationerna i Europa: engelska, spanska, italienska, kroatiska, franska och grekiska.

Läs också: Blir du sjuk när du är ledig? Här är anledningen

– Vi vet att det många gånger kan vara svårt att förklara sina krämpor och behov på ett annat språk än på sitt modersmål. Och även om det alltid är bra att ha med sig ett reseapotek när man är ute och far är det svårt att förutse allt som kan behövas. Vi hoppas att vårt lexikon ska hjälpa våra kunder att kommunicera med apotekspersonalen på semesterorten så att de får rätt hjälp, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Allra vanligast är att drabbas av magproblem, vilket cirka hälften av de tillfrågade i undersökningen uppger. Även förkylningar, blåsor, soleksem och värmeutslag är vanligt förekommande, följt av insektsbett, halsont och feber.

”Uppslagsvärk” finns tillgängligt kostnadsfritt hos utvalda Apotek Hjärtat eller på deras webbsida.

Foto: IBL/Apotek Hjärtat

7 saker som händer i kroppen när du får semester

Läs också: 7 saker som händer i kroppen när du får semester

Mer innehåll från MåBra
Dela på: