SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Lena Philipsson öppnar upp om depression och hjärtbesvär

16 maj, 2022 
Lena Philipsson
Stress, en uppslitande separation och ett helt liv i rampljuset satte till slut sina spår hos Lena Philipsson. För 10 år sedan fick hon hjärtproblem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

I dagarna släpper artisten Lena Philipsson, 53, boken I händelse av min död: En manual där läsaren få möta en helt annan sida av popdrottningen. Bland annat berättar hon att drabbades av hjärtproblem för tio år sedan.

Det hela började med en uppslitande skilsmässa från Per Holknekt 2012. Året därpå gav de kroppsliga symtomen sig till känna. Under en stilla promenad i sina hemkvarter fick hon plötsligt ett tryck över bröstet som under kommande år dök upp under de mest olämpliga tillfällen: Allsång på Skansen, Idrottsgalan och Så ska det låta.

— Det hade varit ett alldeles formidabelt ångestladdat sorgeår med stress, avsaknad av sömn och ständiga adrenalinpåslag. Och rubriker, rubriker, överallt. Så det var kanske inte så konstigt att det hände, även om jag blev förvånad över tillfället, skriver hon, enligt Aftonbladet.

Annons

Tryck över bröstet och andnöd hade gjort vem som helst livrädd, men för Lena Philipsson tog en annan känsla över: Skam.

— Den starkaste känslan var skammen om jag skulle falla ihop, alla dessa mobilkameror, det vore inte bra. Scenen var praktiskt upplyst, det skulle bli bilder. Det skulle bli rubriker.

I boken beskriver hon skammen som en ständig följeslagare genom livet: Skammen inför löpsedlar och inför skriverier i tidningar, vad kommer folk att tänka ... Skam över att behöva dela det mest privata såg hon som ett misslyckande. Idag verkar Lena har försonats med dessa känslor och skriver:

”Trösterikt ska jag glömma mina tillkortakommanden, strunta i att jag på det stora hela taget inte åstadkommit något vettigt i min karriär och bara låta denna dag passera, tillsammans med mina kära vänner fröken Sött, fröken Salt och herr Depression”

Om Lena Philipsson

Ålder: 56
Bor: Stockholm
Från: Vetlanda, Jönköping
Familj: Två barn tilllsammans med exmaken Måns Herngren

"Nu orkar jag inte hålla uppe garden längre"

Tidigare i våras berättade hon även i talk-showen Carina Bergfeldt på SVT att hon länge velat skriva en bok "för förklara vem jag är och hur jag tänker".

Annons

— Jag är ju ganska privat av mig, ganska hemlighetsfull men jag ser det som en befrielseprocess: Nu orkar jag inte hålla uppe garden längre, sa hon då till Carina Bergfeldt.

För samtidigt som hon har gjort succé med en över 30 år lång artistkarriär bakom sig har hon i perioder brottats med utmaningar privat. Hon beskriver sig själv som blyg och tillbakadragen, vilket många missuppfattat som arrogans.

— Det är svårt för folk att förstå att jag kunde vara så stark och utåtriktad på scen, säger hon och fortsätter:

— Hela den här resan har varit en utmaning för min person.

Källa: Aftonbladet, SVT

Annons