Har du haft en stressig vår kanske du längtar extra mycket till semestern just nu. Men risken är också att du tar med dig dina stressnivåer in i semestern – vilket drar ner på härligheten för både dig och familj eller vänner, vilka du än semestrar med.
– I början av semestern händer det ofta att vi drabbas av humörsvängningar, trötthet och rastlöshet. Helt enkelt för att det tar lite tid att sakta ner när vi har haft full fart ända fram till första semesterdagen, säger Robert Jonasen, Chefspsykolog på SOS International.
Stressbesvär som utmattningdepression är fortfarande den snabbast växande typen av folksjukdom, och de flesta sjukskrivningarna i Sverige sker på grund av stressrelaterade problem. Av de cirka 14 000 psykologärenden som SOS International Healthcare hanterade under 2018 var närmare 30 procent relaterade till stress.
Semestern är bästa tillfället att ge dig själv den viktiga återhämtning som både kropp och hjärna behöver – samtidigt som många av oss måste jobba extra hårt inför ledigheterna.
Här är Robert Jonasens bästa tips för att lämna stressen på jobbet – och njuta mer av din lediga tid, både inför, under och efter semestern.
Inför semestern:
- Prioritera bland arbetsuppgifterna. Det finns förmodligen uppgifter på ditt bord som egentligen kan vänta tills efter semestern. Inkludera gärna din chef i prioriteringen av arbetsuppgifter.
- Börja semestern mitt i veckan. Övergången från arbete till semester blir mjukare om du slutar med en arbetsvecka på tre dagar.
- Om möjligt, sätt autosvar på mailen en eller två dagar innan semestern börjar, så du är säker på att få arbetsro.
- Få till lite måttlig motion. Promenader, lättare löpning och cykling hjälper kroppen att bryta ner stresshormoner. Ta dig gärna ut i naturen så att hjärnan och andningen också drar nytta av aktiviteten. Kodordet är måttligt – det är inte nu du ska träna inför ett maraton eller för att komma i badkläderna.
- Planera realistiskt. I takt med att semestern närmar sig växer gärna förväntningarna. Det kan vara en bra idé att tona ner dem och prata om det i familjen. Om du har haft det hektiskt på jobbet fram till semestern är det en bra idé att börja semestern med ett par dagar utan planerade aktiviteter.
- Prioritera sömnen. Sömn är den mest avgörande faktorn för vår återhämtning. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på din sömn innan semestern. Prioritera att få tillräckligt med sömn så att inte semestern börjar med stor sömnbrist. Med andra ord är det en väldigt dålig idé att ta långa kvällar och nätter för att bli färdig med arbetsuppgifter före semestern.
Under semestern:
- Avinstallera jobbmailen från telefonen. Gör tydligt med din arbetsgivare om du ska vara tillgänglig eller inte. Är du skyldig att hålla dig uppdaterad på jobbmailen under semestern så försök att begränsa det till en viss tid per dag, som en halvtimme på morgonen. Kom ihåg att berätta för din familj om planen – så minskar du risken för sura miner.
- Tala med varandra om förväntningar. Hur många museibesök, shoppingturer och bergsvandringar är nödvändiga? Känn efter och tala ärligt om era behov av aktivitet på resan.
- Tänk på vad du äter. Ta vara på att semestern ger mer tid att vara uppmärksam på måltiderna och se till att ge kroppen mer av det goda: proteiner, hälsosamt fett och fisk. Undvik mängder av friterad mat, socker och alkohol.
Efter semestern:
- Gör övergången från semester till arbetsdagar med möten, mail och deadlines mildare genom att börja arbeta på en onsdag i stället för på en måndag. På så sätt får du en mjukstart.
- Använd din tid till att se över din jobbkalender och var realistisk i din planering. Undvik extra långa arbetsdagar för att slutföra uppgifterna. För många timmars arbete i streck ökar belastningen.
- Ta pauser. Tio minuters rast kan ge dig ro och göra att du blir mer effektiv väl vid skrivbordet.
- Se till att avsätta tid efter jobbet för aktiviteter som ger dig återhämtning och energi.
- Planera redan nu för nästa semester eller långhelg, så att du vet när det blir tillfälle för ett nytt andrum med återhämtning.
Källa: SOS International, Försäkringskassan Foto: TT
…
Läs mer: