HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Låt inte stressen gå ut över din semester – här är psykologens råd

24 jun, 2019 
Ta inte med stressen på semestern.
Kämpar du extra hårt just nu för att få klart allt inför semestern? Se till att inte ta med stressen på ledigheten bara – du behöver tiden för att återhämta dig. Här är psykologens tips för att hålla stressen borta både före, under och efter semestern.
Annons

Varva ner inför semestern – 5 tipsBrand logo
Varva ner inför semestern – 5 tips

Har du haft en stressig vår kanske du längtar extra mycket till semestern just nu. Men risken är också att du tar med dig dina stressnivåer in i semestern – vilket drar ner på härligheten för både dig och familj eller vänner, vilka du än semestrar med.

– I borjan av semestern hander det ofta att vi drabbas av humorsvangningar, trotthet och rastloshet. Helt enkelt for att det tar lite tid att sakta ner nar vi har haft full fart anda fram till forsta semesterdagen, sager Robert Jonasen, Chefspsykolog på SOS International.

Stressbesvär som utmattningdepression är fortfarande den snabbast växande typen av folksjukdom, och de flesta sjukskrivningarna i Sverige sker på grund av stressrelaterade problem. Av de cirka 14 000 psykologarenden som SOS International Healthcare hanterade under 2018 var närmare 30 procent relaterade till stress.

Semestern är bästa tillfället att ge dig själv den viktiga återhämtning som både kropp och hjärna behöver – samtidigt som många av oss måste jobba extra hårt inför ledigheterna.

Här är Robert Jonasens bästa tips för att lämna stressen på jobbet – och njuta mer av din lediga tid, både inför, under och efter semestern.

Inför semestern:

  • Prioritera bland arbetsuppgifterna. Det finns formodligen uppgifter pa ditt bord som egentligen kan vanta tills efter semestern. Inkludera garna din chef i prioriteringen av arbetsuppgifter.
  • Börja semestern mitt i veckan. Overgangen fran arbete till semester blir mjukare om du slutar med en arbetsvecka pa tre dagar.
  • Om mojligt, satt autosvar pa mailen en eller tva dagar innan semestern borjar, sa du ar saker pa att fa arbetsro.
  • Få till lite mattlig motion. Promenader, lattare lopning och cykling hjalper kroppen att bryta ner stresshormoner. Ta dig garna ut i naturen sa att hjarnan och andningen ocksa drar nytta av aktiviteten. Kodordet ar mattligt – det ar inte nu du ska trana infor ett maraton eller for att komma i badkladerna.
  • Planera realistiskt. I takt med att semestern narmar sig vaxer garna forvantningarna. Det kan vara en bra ide att tona ner dem och prata om det i familjen. Om du har haft det hektiskt pa jobbet fram till semestern ar det en bra ide att borja semestern med ett par dagar utan planerade aktiviteter.
  • Prioritera somnen. Somn ar den mest avgorande faktorn for var aterhamtning. Darfor ar det viktigt att vara uppmarksam pa din somn innan semestern. Prioritera att fa tillrackligt med somn sa att inte semestern borjar med stor somnbrist. Med andra ord ar det en valdigt dalig ide att ta langa kvallar och natter for att bli fardig med arbetsuppgifter fore semestern.

Under semestern:

  • Avinstallera jobbmailen fran telefonen. Gör tydligt med din arbetsgivare om du ska vara tillganglig eller inte. Ar du skyldig att halla dig uppdaterad pa jobbmailen under semestern sa forsok att begransa det till en viss tid per dag, som en halvtimme på morgonen. Kom ihag att beratta for din familj om planen – sa minskar du risken for sura miner.
  • Tala med varandra om forvantningar. Hur manga museibesok, shoppingturer och bergsvandringar ar nodvandiga? Kann efter och tala arligt om era behov av aktivitet pa resan.
  • Tank pa vad du ater. Ta vara pa att semestern ger mer tid att vara uppmarksam pa maltiderna och se till att ge kroppen mer av det goda: proteiner, halsosamt fett och fisk. Undvik mangder av friterad mat, socker och alkohol.

Efter semestern:

  • Gor overgangen fran semester till arbetsdagar med moten, mail och deadlines mildare genom att borja arbeta pa en onsdag i stallet for pa en mandag. Pa sa satt far du en mjukstart.
  • Anvand din tid till att se over din jobbkalender och var realistisk i din planering. Undvik extra langa arbetsdagar for att slutfora uppgifterna. For manga timmars arbete i streck okar belastningen.
  • Ta pauser. Tio minuters rast kan ge dig ro och gora att du blir mer effektiv val vid skrivbordet.
  • Se till att avsatta tid efter jobbet for aktiviteter som ger dig aterhamtning och energi.
  • Planera redan nu for nasta semester eller langhelg, sa att du vet nar det blir tillfalle for ett nytt andrum med aterhamtning.

Källa: SOS International, Försäkringskassan. Foto: TT

Läs mer:

Enkla och effektiva träningen som motverkar stress

Stresscoachen: Du behöver pauser – även på semestern

Så får du en (nästan) stressfri semester med barnen

Tillbaka från semestern? Så hanterar du jobbstressen

Annons