SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Eva Edberg: "Låt inte ADHD bli en funktionsnedsättning"

17 okt, 2017 
Eva Edberg är författaren som alltid står på barnets sida. Nu är hon aktuell med en bok om livet med diagnosen ADHD.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Tänk om vi kunde vända på ordet ”funktionsnedsättning”, om barnet och dess familj som precis fått en diagnos gick hem med en ”funktionsuppsättning” istället!

Så säger författaren Eva Edberg, aktuell med barnboken Adde Adhd – bästis med fienden.

– Det är en härlig feelgood-roman om att hitta sina funktionsuppsättningar, säger Eva, och berättar att Adde har hittat sina i sporten tennis. Själv är hon tennisförälder till tre killar och hämtar inspiration från miljön.

Eva menar att det finns en kraft i de ord vi använder, många av våra ord vi använder är laddade med värderingar och fördomar som snabbt lyser igenom och påverkar både den som ”fått sina bokstäver” men också omgivningen. Ord kan vi ladda ur och andra kan vi ladda om genom att prata om dem på ett tillåtande sätt. Och även om situationen är densamma kan man i alla fall vrida och vända på ord för att få nya infallsvinklar.

– Det är otroligt viktigt i dessa dagar där diagnoser blir allt vanligare och fortfarande är väldigt laddat, att skaffa sig kunskap och hjälpa samhället att välkomna det normala i olikheter, säger hon. Kunskaper skaffar vi genom att hålla dialogen levande och öppna upp för att det finns fler sätt att ha rätt om saken.

Annons

Det är Evas andra bok, hon har tidigare skrivit Det ordnar sig, det ordnar sig där huvudpersonen är fosterbarn. Eva har hämtat mycket ur egna upplevelser och erfarenheter från sin uppväxt som fosterbarn och sätter ord på situationen även om det är en fiktiv historia. Eva tycker om att skriva romaner som öppnar stora inre världar istället för att säga hur det är.

– Det gör jag även i boken om Adde Adhd, säger Eva. Jag är ingen expert med svar utan ställer hellre frågor.

Även denna gång skriver hon för barn, med målet att ge den unga läsaren egna verktyg vända utmaningar och oro till styrkor och fördelar.
ADHD finns bland släktingar och vänner. Som barn såg Eva sin biologiska mamma medicinera mot en rad psykiska besvär och flera diagnoser.

Redan där fick hon vara med om det utanförskap som psykisk funktionsnedsättning innebär. Det har gett henne dubbla känslor kring att få en diagnos.

Läs också: Pedagogerna dömde ut Felix som stökig – men han var särbegåvad

– Då sa man psykiskt sjuk, den typen av diagnosticering som vi ser idag fanns inte alls då. Det var svart eller vitt, nu rör vi oss i ett större spektra när man söker en diagnos, berättar hon. Många anses finnas i ”gråzonen”, men fortfarande är detta bara ett sätt att se på saken. Vetenskapen är ung. Dessutom är mycket forskningen baserat på män.

Annons

I sitt arbete med boken har Eva Edberg träffat barn med ADHD och deras anhöriga. Att få ett besked att barnet har en ”bokstavskombination” kan bli både en tröst och chock.

– Idag kan det också vara nödvändigt för korrekt behandling och för att leta i rätt verktygslåda framåt, men fastna inte för mycket i diagnosen. Ingen är ju sin diagnos. Försök möta barnet i beskedet, tipsar hon.

Evas tips till familjer med barn som har ADHD:

1. Krama dig själv mer! Du kan bli ledsen, arg, besviken och sannolikt möta andra känslor. Trösta dig själv och varandra.

2. Gå arm-i-arm med barnet. Värdera inte känslor och fokusera på att göra barnet tryggt. Tänk på vad du för över till ditt barn i form av ord, resonemang och känslor. Alla gör så gott vi kan.

3. Ha tillit till omgivningen. Vetenskapen är ung men gör framsteg, se till att bygga ett nätverk som du litar på. Det finns olika alternativ.

4. Nätverka! Ta hjälp av andra i samma sits, det finns bra sajter och grupper på Facebook för stöd.

5. Kom ihåg dig själv! Många glömmer bort sina egna behov i detta, det är viktigt att du själv mår bra för att inte föra över dina problem på barnet. Anhörigstöd kan vara ett sätt.

Eva rekommenderar också ett besök på Riksförbundet Attentions sajt samt Det utvidgade rummet

Annons