FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Larmet: Förlossningsdeprimerade faller mellan stolarna

30 jun, 2018 
Förlossningsdeprimerade mammor får inte hjälp tillräckligt fort
Tio till femton procent av alla nyblivna mödrar drabbas av förlossningsdepression. Trots det saknas det erfarenhet och kunskap inom vården, menar forskare.
Annons

Trots att man i de flesta landsting undersöker mamman sinnesstämning på BVC 6–8 veckor efter förlossningen, faller kvinnor som drabbats av en förlossningsdepression ofta mellan stolarna. Det menar Alkistis Skalkidou, professor i kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. Mer expertkunskap generellt inom vården skulle kunna göra att dessa kvinnor fångas upp snabbare, säger Alkistis Skalkidou.

– Varenda vecka räknas när man har en sådan lite bebis, man kan inte sjukskriva sig som mamma. Vi behöver lyfta skulden från kvinnor som mår dåligt i samband med förlossningen. Om man mår dåligt beror det inte alltid på trötthet och sömnbrist.

Här är de vanligaste tecknen på förlossningsdepression

Det är vanligt att bli nedstämd en kort tid när barnet precis har fötts, att få så kallad ”baby blues”, men för de flesta går denna period över. Symtomen på en ”riktig” förlossningsdepression kan komma tidigt eller flera månader efter förlossningen. Risken att hamna i en förlossningsdepression ökar också dramatiskt om man tidigare drabbats. Kontakta din BVC direkt om du har en eller flera av dessa symptom:

Annons
  • Känner dig nedstämd och extremt trött.
  • Svårt att känna glädje inför bebisen.
  • Humörsvängningar, ångest och sömnproblem.
  • Känslor av skuld och hopplöshet.
  • Starka oroskänslor eller till och med panik.
  • Koncentrationssvårigheter.
  • Drar dig tillbaka från familj och vänner.
  • Har tankar om att skada dig själv eller barnet.

Att motionera, få avlastning där hemma och komma ut i friska luften kan hjälpa. Att prata med någon som man känner förtroende för eller en sjuksköterska eller psykoterapeut kan också underlätta. Vissa kan även behöva antidepressiva läkemedel för att komma på fötter igen.

Läs också: Pappor får också förlossningssymptom – här är vanligaste symptomen 

Läs också: Mammans bilder visar olika sidor av förlossningsdepression

Källor: 1177.se, Alkistis Skalkidou, professor vid Uppsala Universitet. Bildkälla: IBL

Annons