FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Lärare och förskollärare – det har du rätt till om skolorna stänger

17 mar, 2020 
Corona: Detta har du rätt till som lärare om din skola stänger
Alla elever i gymnasiet ska studera på distans för att dämpa spridningen av Coronaviruset, meddelar regeringen. Än håller grundskolor och förskolor öppet. Många lärare och förskolelärare frågar sig vad som händer om deras skola är stängd eller kommer att stängas. Får man lön även om skolan där jag jobbar stänger? Vad händer med mina arbetsuppgifter? Vi reder ut.
Annons

Alla elever som går i gymnasiet, yrkesutbildningar, på universitet, vuxenutbildningar och komvux ska stanna hemma och få sin utbildning på distans för att dämpa smittspridingen av coronaviruset i Sverige, meddelar regeringen på en presskonferens idag (17/3-2020).

Grundskolan och förskolan håller tillsvidare generellt öppet, förutom det fåtal skolor som själva tagit beslutet att stänga.

Folkhälsomyndigheten förbereder sig dock för ett läge där även grundskolor skulle kunna stängas, till exempel genom att blixtbereda en ny lag. Lagen ska göra det möjligt att upprätta särskild barnomsorg för små barn i grundskola och förskola vars föräldrar jobbar inom samhällsviktiga yrken, till exempel sjukvården. Det kan alltså handla om att upprätta jourfritids, jourförskola och så vidare.

– Föräldrar med samhällsviktiga yrken måste kunna gå till jobbet. Det krävs en planering att säkerställa att det finns platser för barn att vara när föräldrar behöver jobba, säger utbildningsminister Anna Ekstrand på regeringens pressträff.

Annons

Både Norge, Finland och Danmark har stängt sina grundskolor för att förhindra spridningen av Coronaviruset. Ett beslut som också tagits i länder som Frankrike, Portugal och Italien.

Därför stänger Sverige inte skolor och förskolor på grund av Corona

Motiveringen till beslutet att inte stänga grundskolorna och förskolorna än (17/3-2020) är att den åtgärden än så länge inte skulle ha någon större effekt på smittospridningen, menar Folkhälsomyndigheten.

Vad har lärare rätt till när skolorna stänger till följd av Corona

Lärarna som jobbar inom de skolformer som nu ska bedriva undervisningen på distans kommer få ändrade arbetsuppgifter. Detsamma kan komma att gälla grundskollärare och förskollärare om man väljer att stänga dessa.

Enligt Lärarnas Riksförbund kan det handla om två olika scenarier om arbetsgivaren stänger en skola eller förskola: antingen ska bara eleverna gå hem men lärare och övrig personal jobba kvar i lokalerna, eller så ska varken elever eller personal gå dit.

En tom skolsal
Som lärare och förskollärare har du rätt till lön om arbetsgivaren stänger av dig från tjänst, samtidigt ska du finnas tillgänglig för arbetsgivaren.

Här får man vänta på information om vad som gäller på just din arbetsplats, menar förbundet.

Om beslutet blir att ingen ska vistas på skolan är det troligaste scenariot att arbetsgivaren, så kallat, stänger av personalen.

Annons

– En avstängning innebär i princip att du inte ska gå till arbetet och inte heller ha kontakt med elever eller föräldrar. Arbetsgivaren kan däremot ge instruktioner för att arbeta på distans och då ska du följa arbetsgivarens instruktioner, säger Ingrid Lindholm som är chefsförhandlare på Lärarnas Riksförbund till tidningen Skolvärlden.

– Under en avstängning ska du stå till arbetsgivarens förfogande, det vill säga du ska vara anträffbar under normal arbetstid och kunna infinna för dig för att arbeta om arbetsgivaren meddelar att avstängningen hävs. Du kan med andra ord inte resa bort utan uttrycklig över­enskommelse med arbetsgivaren, fortsätter hon

Har jag som lärare rätt till lön om skolorna stänger?

Om det kommer till ett läge där skolorna stänger för att minska spridningen av Coronaviruset och lärare stängs av, kommer du fortfarande få din lön som vanligt.

– Under avstängningen behåller du din lön och tjänar in semester och ferielön som om du hade arbetat, säger Inger Lindholm.

Nattis
Regeringen förbereder för att barn till föräldrar i samhällsviktiga yrken ska kunna få jouromsorg, om grundskolor och förskolor behöver stängas.

Sedan en vecka till baka har arbetsgivarna nu rätt skicka hem personalen i skol och förskoleverksamhet på avstängning, utan att förhandla med skolfacken först. Den överenskommelsen gjordes mellan skolan som arbetsgivare och de båda lärarfacken för en vecka sedan och gäller fram till sista augusti 2020.

Annons

Har jag som förskollärare rätt till lön om förskolorna stänger?

Som förskollärare har du samma rättigheter och skyldigheter som lärare i skolan. Blir du avstängd för att förskolan stänger har du alltså rätt till lön och andra förmåner som vanligt. Du behöver dock stå till arbetsgivarens förfogande precis som i fallet för lärare.

I vissa länder har regeringen dock valt att hålla förskolor öppna trots att skolorna stänger, men Folkhälsomyndigheten i Sverige har inte kommenterat hur det skulle kunna bli här om man bestämmer att även grundskolorna ska stänga.

Kan jag som lärare kräva att jobba hemifrån?

Du har ingen lagstadgad rätt att jobba hemifrån som lärare om du till exempel är orolig för att smittas. Däremot handlar det i ett sådant fall om en arbetsmiljöfråga, menar Lärarna Riksförbund, och din chef är skyldig att stötta dig för att situationen ska kännas okej för dig.

Källor: Regeringen, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Skolvärlden. 

Foto: TT

Annons