Läkaren: Så slipper du envis hosta när du lagt dig

Blond kvinna med rynkad panna ligger i säng med vita sängkläder och håller knuten näve framför öppen mun.

Det slår aldrig fel. Trots att du inte har några besvär under dagen börjar du hosta en stund efter att du lagt huvudet på kudden för att sova. Det här är särskilt vanligt när du precis varit förkyld, men kan också hända till synes helt utan orsak.

Varför blir det så? Här är svaret och läkarens tips på hur du kan slippa hackandet:

1 Slemmet flyttar sig

Ett svar är att när vi står och sitter upp under dagen rör sig slem runt i kroppen, Men när vi lägger oss samlas det, ofta i halsen, vilket sätter igång hostreflexen eftersom kroppen vill bli av med det.

Gör så här:

  • Drick mycket vatten, under dagen för att späda ut slemmet och göra halsen mindre torr, tipsar doktor Andrew Thornber som också ger råden att:
  • Ta en varm dusch innan du går och lägger dig. Det kan hjälpa till att rensa luftvägarna.
  • Drick något som gör gott för halsen, som honungsvatten, eller sug på en halstablett precis innan du ska gå och lägga dig.

2 Du är täppt i näsan

Något liknande kan hända om du är täppt i näsan. När du lägger dig rinner snoret ner i halsen och triggar igång hostreflexen.

Gör så här:

  • Använd saltvattensprej för näsan innan du ska gå och lägga dig eller:
  • Prova nässköljning som vi tipsat om tidigare på mabra.com
  • Se över miljön i ditt sovrum. Du kanske behöver fler kuddar så att du får upp huvudet. Kanske behöver sängkläder bytas ut eller tvättas, så att du minskar mängden allergiframkallande kvalster – som kan göra att du blir snorig.

3 Luften är torr

Torr luft i sovrummet kan också vara boven i dramat. Kall vinterluft innehåller inte lika mycket fukt som varm sommarluft – och det kan irritera halsen och ge dig rethosta. Liknande symtom kan du få om du har astma, som också kan trigga igång hosta av sängläge. Om det handlar om astma blir andas du med allra största sannolikhet väsande och blir också lätt andfådd.

Gör så här:

  • Öppna fönstret och släpp in frisk luft. Sov helst med öppet fönster, men att vädra under dagen är ett steg mot bättre inomhusluft
  • Skaffa en luftfuktare, som hjälper till att göra inomhusluften fuktigare och mer behaglig.

Om du har problem med kvällshosta i mer än tre veckor är det läge att ringa husläkaren. Då kan det vara något annat som ligger bakom besvären.

Källa: Huffingtonpost

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Natthosta – och 6 andra symtom du aldrig ska ignorera

Därför bör du skölja näsan – så här gör du

Läkare: Därför slutar du inte att hosta

Utvald läsning