Läkare varnar: Låt aldrig ett barn sitta med benen så här

Att uppmärksamma hur ditt barn, barnbarn eller syskonbarn sitter är viktigare än du kanske tror. En av de vanligaste ställningarna har nämligen visat sig vara skadlig för barnets utveckling senare i livet.

Om barnet själv får bestämma sätter det sig ofta ner på knä och låter sedan fötterna glida ut mot sidorna. Benen bildar då formen av ett W från midjan och neråt.

Skadad motorik

Nu har forskare vid Pediatric Therapy Center i USA funnit att denna så kallade W-position kan medföra skador på barnets kropp.

Om barnet fortsätter att sitta i denna ställning efter 2 års ålder kan bland annat utvecklingen av benens grundläggande styrka bromsas – samt viss balans, som behövs för att hoppa och springa.

Även höfter, knän och fötter kan drabbas av onaturliga vridningar som kan leda till felvriden gångstil eller höftluxation.

Krökt rygg

För ryggen och magen är W-positionen inte heller bra, eftersom ryggraden försätts i ett krökt läge som påverkar barnets hållning negativt och förslappar magmusklerna.

Läkarna föreslår i stället att barnet sitter med raka ben, eller åtminstone i en ställning där barnet på ett naturligt sätt kan rotera i alla riktningar.

Källa: Pediatric Therapy Center

Text: Margaretha Malmgren, allas.se

Foto: Shutterstock

Mer från allas.seDärför ska du aldrig linda in ett barn i fleecefilt

 

Utvald läsning