Läkare om corona: Milda symtom kan snabbt bli allvarliga

Enligt Folkhälsomyndighetens statistisk närmar vi oss i dagsläget 5500 bekräftade fall av coronasmitta i Sverige, varav den största delen i Stockholm. Men hur många som egentligen är eller varit smittade kan vara ett stort mörkertal, eftersom alla som bär smittan inte tycks uppvisa symtom.

De som trots allt får symtom, och insjuknar i covid-19, blir till allra största del lindrigt sjuka med typiska förkylningssymtom som feber, hosta och halsont, och de flesta tillfrisknar igen inom två veckor. Men nu börjar amerikansk vårdpersonal rapportera om ett nytt mönster:

– Patienter tycks ha lindriga symtom i ungefär en vecka, innan de antingen blir bättre – eller riktigt sjuka, berättar intensivvårdsläkaren Joshua Denson vid Tulane Medical Center i New Orleans, för NBC News.

Snabb försämring av covid-19

Och flera amerikanska läkare har rapporterat samma sak: Patienter som håller på att tillfriskna blir plötsligt sjukare – och läget kan bli allvarligt. Framförallt gäller den snabba försämringen äldre och riskgrupper.

Joshua Denson berättar att nästan alla covid-19-patienter han har behandlat har haft en kombination av tre underliggande hälsoproblem: Fetma, högt blodtryck och diabetes typ 2.

Enligt läkaren Neha Pathak, som skriver för det medicinska magasinet WebMD, finns det data som visar att personer med symtomen utmattning, huvudvärk, magsmärtor och andningsbevär oftare blir allvarligt sjuka, men det behövs mer forskning innan man kan säga något säkert.

Kontakta vården om du mår sämre

De amerikanska läkarna rekommenderar nu att framförallt personer i riskgrupper som redan insjuknat i covid-19, och tror sig vara på bättringsvägen, är fortsatt uppmärksamma på sina symtom.

– Var medveten om vad som händer. Om du börjar bli sämre efter att ha varit på bättringsvägen, kontakta läkare – det kan vara något som måste behandlas akut, säger Christopher Ohl, medicinsk professor och expert på infektionssjukdomar i North Carolina.

Att man sett det här mönstret på amerikanska sjukhus behöver dock inte betyda att läget är detsamma i Sverige. Däremot skriver 1177 på sin sida om coronaviruset att du ska kontakta din vårdcentral om du plötsligt blir sämre.

Källa: WebMD, NBC News, Tech Times, 1177  Foto: TT

Läs mer:

Så här många blir svårt sjuka av corona – resten får milda symtom

Kan en person utan symtom smitta andra med corona?

Kan man vara smittad av coronaviruset även utan feber?

 

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här