Läckberg ryter i från – om kritiken från Skavlan och vår syn på barnuppfostran

Författaren och fyrabarnsmamman Camilla Läckberg har fått starka reaktioner på sin medverkan i Skavlan. I programmet pratade hon om barnuppfostran, där hon förklarade att barnens regler är till för att följas och att brott mot dem bör innebära konsekvenser.

Inslaget har fått enorm uppmärksamhet och debatten kring barnuppfostran har fått ny glöd i kommentarsfälten på flera sajter som rapporterat om intervjun.

I sin och sambon Simon Skölds gemensamma blogg på mama.nu ger hon nu svar på tal. Inlägget har det passande namnet ”Barnuppfostran – en bortglömd konst”.

”Jag framställs ju gärna i media som Häxan Surtant och det används ord som STRAFF istället för det ord som vi faktiskt använder – konsekvens. Och för mig är detta så ofattbart att det ens blir en så j-vla diskussion. För jag tycker jag pratar om självklarheter.”, skriver hon.

Läckberg är tydlig med att varken hon eller Simon straffar sina barn, men att samtliga familjemedlemmar vet att man får ta konsekvensen när man inte vill följa de regler som skapats. Och hon poängterar att det är ytterst rimliga regler – som barnen dessutom varit med och skapat själva.

”Om du väljer beteendet väljer du också konsekvenserna”

Att våga vara tydlig och auktoritär är inte det samma som att välja bort kärlek eller god uppfostran, snarare tvärtom menar den kända författaren. Läckberg radar sedan upp självupplevda exempel där bekantas barn beter sig illa både i skola och i andras hem, ofta på grund av slappa föräldrar som inte tar sitt uppdrag på allvar:

”Jag sitter och ser medan deras barn far runt som galningar medan deras föräldrar sitter nöjt i soffan och säger att ”hen är så livlig, kommer bli något stort av hen”.  Och jag biter mig i tungan för att inte säga: ”nej hen är inte livlig, hen är fett ouppfostrad och har inte hört ordet nej i hela sitt liv för NI ORKAR INTE…”

På sin facebooksida hyllas författaren för sin åsikt:

”Tack för dina starka och sunda åsikter i barnuppfostran. Hoppas att vi är många som tycker så och kan bli allt fler för barnens och samhällets bästa. Från publiken hördes mycket applåder så hoppet finns att vi får tillbaka mera av god uppfostran. Kravlösa barn är otrygga barn.” skriver en av många fans.

Att barn får höra ordet nej, får gränser och att det finns tydliga skillnader mellan vuxna och barn ser Läckberg som en självklarhet. Och hon är tydlig med att det är för både barnen och omgivningens skull:

”Så ni som tycker ni har ”jättehärliga” och ”livliga” barn som far runt som galningar medan ni sitter lojt i soffan medan era telningar uppför sig som om de vuxit upp bland vilda vargar i skogen – vi andra tycker inte det är charmigt. Alls. Vi tycker inte era barn är charmiga. Alls. Vi tycker bara ni ska skärpa er. Och uppfostra era barn. För DERAS skull. ”

Läs hela Camilla Läckbergs inlägg på Mama här!

Utvald läsning