Kylande kläder – nya klädesplaggen räddningen i extrema hettan

Till vänster kylande västen och till höger kvinna som har värmeslag

När man är på jobbet kan eller vill man sällan klä av sig så mycket som man kanske hade egentligen behövt för att må bra under en rådande värmebölja eller rentav en varm sommardag. Nu presenterar Europeiska centret för innovativa textiler i Frankrike deras senaste innovation: Kylande kläder.

Visst låter det genialt?! Så här funkar det.

Se också: Så hjälper du ditt husdjur att ha det svalt och skönt i sommarvärmen

Så hjälper du ditt husdjur att ha det svalt och skönt i sommarvärmen
1:9

Efter reklamen: Så hjälper du ditt husdjur att ha det svalt och skönt i sommarvärmen

(1:9)

Slå på ljud

Fem miljoner människor dör varje år av extrema temperaturer

Enligt en studie som publicerades på Lancet planetary health förra året så dör omkring fem miljoner människor varje år till följd av extrema temperaturer. Det är fortfarande fler som dör av kyla än tvärtom, men under de senaste 20 åren har värmerelaterade dödsfall ökat avsevärt.

Detta rapporterar SVT, som besökt ett fransk bussföretag som är ett av de första att introducera kylande kläder på sin arbetsplats. Så här säger busschaffören Bertrand Ponthoreau om kylande västen, medan han instruerar hur man innan användning blöter den i vatten och kramar ur.

kylande västen

Kylande västen gör arbetsdagen betydligt behagligare, berättar busschaffören Bertrand Ponthoreau. Foto: SVT.

– Med västen på känns det svalt och bra. Nu är jag redo att gå ut i värmeböljan.

Kylande kläder – miljövänligt alternativ till AC

Tyget är tillverkat på ett sätt som kan kyla ner den som använder det, och målet med de nya tygerna är att inte behöva använda AC och på så vis spara energi och vara en mer miljövänligt alternativ.

– Man utgår från ett syntetmaterial i granulatform och tillsätter sen ett pulver som ger plagget värmereglerande egenskaper, säger Isabelle Cornu, biträdande chef på Europeiskt center för innovativa textiler, till SVT.

Västen beräknas kunna hålla kyla i upp till sex timmar, vilket hade underlättat för många som måste arbeta med uniform under varma arbetsdagar. Vi räknar dagarna tills detta kommer till Sverige?!

Källa: SVT
Foto: TT/SVT

Utvald läsning