Kvinnor som håller ilskan inne har högre risk för stroke

Släpp ut ilskan – för hjärthälsans skull.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kvinnor som inte vågar visa sin ilska kan ha en högre risk att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt. Det visar en ny amerikansk studie gjord bland kvinnor mellan 40 och 60 år. Man såg att de kvinnor som hade svårast att visa negativa känslor som ilska och istället bet ihop, hade mer plack i halspulsådern. Det ökar risken för stroke och andra hjärtsjukdomar.

Bland annat tittade man på hur ofta kvinnorna uppgav att de blev arga och jämförde det med en ultraljudsundersökning av halspulsådern. De kvinnor som hade lägst förekomst av plack i halspulsådern visade sig också vara de som oftast tog bladet ur munnen, om de var arga på någon i en nära relation.

Att hålla tillbaka känslor påverkar oss fysiskt

Psykologen bakom testet som användes i studien menar att den som inte törs uttrycka ilska tenderar att ifrågasätta sig själv och sina behov. Ofta sätter man andras behov och känslor före sina egna och grubblar över om de egna känslorna är normala. En vanlig tanke är: Är det något fel på mig, som blir så arg? Eller: Är jag omogen, som reagerar så här?

Tankarna gör att man tystar och håller masken – man ler utåt, men kokar inombords. Fenomenet kallas self-silencing, att man tystar sig själv. I slutänden leder den här onda cirkeln till en stress som kan påverka oss negativt även fysiskt. Bland annat är det vanligt att drabbas av sömnproblem och depression, som även de ökar risken för plack i våra kärl.

Just kvinnor i klimakterieåldern verkar vara extra sårbara för att den här typen av inre konflikter. Resultatet i studien visar att kvinnor därför kan behöva mer stöd av vården för att våga stå upp för sig själva och sina behov i nära relationer. På så sätt kan man hjälpa dem att minska risken för hjärtsjukdom i framtiden.

Foto: TT

Läs mer:

Stress kan få ditt hjärta att brista – här är varningssignalerna

Ta konflikten – och väx som människa!

Därför bråkar ni – egentligen…

Dela på: