SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Kvinnor presterar sämre – om kontoret är kallt

24 maj, 2019 
Kalla kontor försämrar prestationen.
Att frysa på jobbet som kvinna är inte bara obekvämt – det kan dessutom påverka prestationen till det sämre. Samtidigt är de flesta kontorsklimat anpassade efter män. Det visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sitter du ofta och huttrar vid skrivbordet, medan dina manliga kollegor tycker att ”man gott kunde sänka någon grad till”? Du är inte ensam. Debatten om kontorsklimatet kanske inte är lika het som den andra klimatfrågan – men det påverkar oss mer än vi tror.

Män och kvinnor är lika på väldigt många sätt, men när vi pratar biologi finns det, som bekant, vissa skillnader. En av dessa är att vi reagerar olika på temperaturen – kvinnor fryser generellt sätt lättare än män. Kvinnor är nämligen varmare inombords, framförallt i bålen och runt organen, medan män har mer ”rundgång” på sin kroppsvärme. Här kan du läsa mer om orsaken till att kvinnor fryser mer än män.

Mansanpassad temperatur på arbetsplatser

En undersökning från 2015 visade att de flesta kontor har en temperatur anpassad efter manlig preferens, och redan där väcktes en debatt till liv i USA kring sexism på arbetsplatserna. Vad man inte visste då, men som nu en ny studie sätter ljus på, är att kyliga arbetsplatser påverkar kvinnors prestationer – till det sämre.

Annons

I den tyska studien hade man 550 manliga och kvinnliga deltagare som alla var högskolestudenter, som fick utföra flera kognitiva tester i rum med olika temperaturer, mellan 16 och 33 grader.

Vad man tydligt kunde se var att de kvinnliga deltagarna gjorde bättre ifrån sig både i matematiska tester och verbala ju varmare rum de befann sig i. För männen var resultaten de motsatta.

Gjorde stor skillnad på prestationen

För varje grad temperaturen ökade såg forskarna en förbättring av deras resultat med 1,75 procent på matematiktesterna och 1 procent på de verbala testerna, samtidigt som männen försämrade sina svar med 0,6 procent på båda. Det kan verka som låga siffror – men tänk då på att temperaturskillnaden som män och kvinnor hade valt kan skilja på många grader.

– När vi börjar på en låg temperatur är könsskillnaderna enorma på matteprovet. Och allteftersom temperaturen ökar blir kvinnorna bättre och bättre och vid någon punkt finns inte längre några skillnader, säger Agne Kajackaite, beteendeforskare Berlin Social Science Center.

Annons

Forskarna hann inte ta reda på någon övre temperaturgräns för när kvinnor slutar förbättra sina resultat, därför skulle mer forskning behövas.

Detta kanske inte är tillräckligt för att få igenom en klimatförändring på din arbetsplats, men det kan vara värt att uppmärksamma om du själv är bekväm med temperaturen eller ej – särskilt om du har någon viktig arbetsuppgift på gång där du verkligen vill göra ditt bästa!

Källa: Time, Nature, Plos One   Foto: TT

 

Läs mer:

Därför fryser vissa när andra svettas

11 saker kvinnor som alltid fryser kan känna igen sig i

Därför fryser du om händerna på jobbet – och det kan du göra åt problemet

Annons