HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Kvinnor drabbas oftare av de här två hjärtsjukdomarna

18 jan, 2019 
Två typer av hjärtsjukdom drabbar bara kvinnor.
Det finns två hjärtsjukdomar som främst drabbar kvinnor: Brustet hjärta och tyst infarkt. De här symtomen bör alla kvinnor känna till!
Annons

Kvinnor drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke på samma sätt och i samma utsträckning som män. Men vissa hjärtsjukdomar är vanligare hos kvinnor, till exempel ”brustet hjärta” och tyst infarkt. Risken ökar när kvinnor kommer i klimakteriet och östrogenet dippar. Då avtar östrogenets skyddande effekt på hjärtat som blir mer känsligt för emotionell stress. Kvinnor har också mindre och lättare hjärtan och smalare kranskärl än män. Men forskningen om kvinnohjärtat släpar efter och därför vet man inte exakt varför de här två hjärtsjukdomarna är mycket vanligare hos just kvinnor.

Brustet hjärta

Tillståndet heter egentligen Takotsubo-kardiomyopati och är kopplat till akut sorg, trauma och stress. Tillståndet liknar en akut hjärtinfarkt, med symtom som plötsliga smärtor i bröstet som strålar ut i armen och ryggen, andningssvårigheter, illamående och extrem trötthet.

Annons

Till skillnad mot vanlig hjärtinfarkt har den som drabbas oftast rena kärl. Det betyder att man inte hittar några kranskärlsförändringar vid röntgen. Vid undersökning kan brustet hjärta visa sig som förändringar av ekg-kurvan, en ökning av hjärtskademarkörer i blodet och försämring av funktionen i vänster kammare.

Tyst infarkt

Den här typen av infarkt ger inte alltid samma besvär som en vanlig hjärtinfarkt. Därför upptäcks den ofta långt efter att den inträffat, inte sällan av en slump vid en hälsoundersökningar med EKG. Symtomen kan vara vaga diffusa och det är inte alla som får bröstsmärta eller värk som strålar ut i armen. Istället kan man känna:

  • andfåddhet
  • svår trötthet
  • illamående
  • magont
  • ryggsmärtor
  • svimnings- och allmän sjukdomskänsla
  • en extrem trötthet under flera veckor (om kan förebåda hjärtinfarkt hos kvinnor).

Källa: Hjärt-Lungfonden  Foto: TT

 

Läs mer:

Kvinnor löper större risk att dö av hjärtinfarkt 

Hjärtinfarkt hos kvinnor kan vara brustet hjärta

Forskning visar: Kyla kan trigga hjärtinfarkt

Annons