HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Koffeinstopp för energidrycker kan bli verklighet

17 dec, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Energidryck, läsk
Vissa energidrycker innehåller höga halter av koffein. Nu vill Livsmedelsverket sätta en gräns för hur mycket koffein de får innehålla för att minska risken för att unga får i sig för mycket.
Annons

Det är för mycket koffein i vissa energidrycker. Det anser Livsmedelsverket som nu lägger fram ett förslag på att begränsa koffeinmängden i energidrycker. Förslaget kommer efter en utredning där man har tittat närmare på behovet att begränsa koffeinintaget hos unga mellan 11 och 18 år. Något förvånande kunde man se i undersökningen att ungdomarna framför allt får i sig koffein från kaffe, te och coladrycker, inte energidryck.

– Undersökningen Riksmaten ungdom visar, kanske överraskande för många, att konsumtionen av energidryck är låg i åldersspannet 11–18 år, säger Anna Wedblom på Livsmedelsverket.

Att vi dricker mycket energidryck i Sverige råder det ingen tvekan om, i alla fall. Sedan 2014 har försäljningen ökat med 44 procent och under 2017 såldes drygt 50 miljoner liter energidryck, men huvudkonsumenten är alltså över 18 år.

Vad händer när du dricker för mycket koffein?

Att dricka energidryck då och då är inte farligt, det finns energidrycker som innehåller ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe, men många innehåller betydligt mer än så. Trots att många energidrycker innehåller höga halter koffein har sjukvården ännu inte fått in något fall av allvarlig koffeinförgiftning. Däremot du man må rejält dåligt om du får i sig mycket koffein. Om du får i dig för mycket koffein kan du få sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, yrsel och hjärtklappning.

Annons

Livsmedelsverket har inga rekommendationer för oss i allmänhet när det gäller hur mycket koffein vi maximalt ska få i oss per dag, vi är väldigt olika känsliga. Däremot finns en gräns för gravida på 300 mg per dag, cirka tre normalstora koppar kaffe.

Livsmedelsverkets nya förslag är till för att minska risken för ett överintag av koffein, framför allt hos unga. De väger ofta mindre än vuxna och också är mindre vana vid koffein, vilket gör att de lättare påverkas. Redan idag finns en frivillig 15-årsgräns för energidrycker som de flesta handlare följer, det är också en åtgärd som ska syfta till att minska risken för högt intag av koffein hos unga.

Så mycket koffein är det i burkarna

En del burkar innehåller ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe, alltså cirka 80 mg (beräknat på 135 ml kaffe), medan andra innehåller mer än dubbelt så mycket. I listan anges hur mycket koffein det är i en burk, eftersom det är så drycken konsumeras, vissa burkar är större än andra.

Red bull, 250 ml: 80 mg koffein

Monster Energy, 500 ml: 160 mg koffein

Nocco BCAA, 330 ml: 180 mg koffein

Celsius, 355 ml: 200 mg koffein

Vitamin Well Prepare, 330 ml: 75 mg koffein

 

Läs mer:

Är du en kaffe- eller teperson?

Algoritm ska visa den bästa tiden att dricka kaffe

 

Annons