Klitorisfakta: 12 saker alla kvinnor borde veta

Det bör du veta om klitoris

Till skillnad från män så har kvinnor sina könsorgan lite mer i skymundan, vilket kanske gör att vi inte funderar på dem lika ofta.

Ta klitoris till exempel – vet du ens var den sitter eller hur den ser ut? Det är långt i från alla som gör, och än mindre vet hur den verkligen fungerar. Så ta fram en fickspegel och häng med genom den här lilla klittguiden!

1. Längden

En normal klitoris är ungefär mellan 7 och 13 centimeter lång och löper inåt längs med slidan. Många tänker bara på klitoris som den lilla ”knappen” som syns bakom en liten huva därnere.

2. Stånd

Jodå, kvinnor får också stånd! Klitoris är gjord av vävnad liknande den som en penis har, och när du blir upphetsad rusar blodet dit och klitoris sväller upp. Detta beror på att alla embryon från början har en vulva. Men finns det även en Y-kromoson så utvecklas sedan klitoris till en penis och de yttre blygdläpparna blir testiklar.

3. Insidan

Den inre delen av klitoris kallar crura, eller ”klitorisben”. Delen ser ut som ett önskeben, och sväller också vid upphetsning. Det innebär att en vaginal orgasm likväl kan vara en klitorisorgasm eftersom ”benen” också blir stimulerade genom slidväggarna.

4. Skydd

Den lilla huvan som täcker den yttre delen av klitoris fungerar som ett litet skydd för det känsliga organet, som en kvinnlig förhud. Precis under huvan sitter också en axel som länkar klitoris och crura.

5. Nerver

Klitoris hänger ihop med en stor mängd nerver – omkring 8 000 nervändar trängs där. Det innebär att klitoris är två till tre gånger mer känsligt än mannens ollon (vilket kan vara anledningen att en del killar har svårt att förstå att de kan behöva ta det lite försiktigare).

6. Stimuli

Hur känsliga slidväggarna är i jämförelse med klitoris är som att jämföra att peta dig på armen jämfört med i ögat. De flesta kvinnor behöver få klitoris stimulerad under sex för att kunna få orgasm. Det är alltså inget att skämmas för om du inte lyckas komma bara genom vaginal penetration.

7. Om igen

Till skillnad från mannen kan kvinnan få multipla orgasmer – det kvinnliga könet är byggt för det, eftersom blodet stannar kvar i klitoris och inget slaknar direkt – som hos det motsatta könet. Du kanske känner dig extra känslig efter din första orgasm, men det är fullt möjligt att komma snart igen!

8. Storlek

Alla kvinnor ser olika ut därnere, men att något är konstigt eller onormalt är väldigt ovanligt. Storleken på klitoris är en av sakerna som kan variera, liksom storlek och färg på huvan som skyddar den. I dag blir det allt vanligare att kvinnor vänder sig till plastikkirurgi för att få underlivet att se ut på ett visst sätt – HELT galet, tycker många gynekologer.

9. Färg

Både huvan och knappen kan variera i färg, från ljust rosa till nästan svart och alla röd/rosa/bruna nyanser där emellan.

10. Ålder

Din klitoris fortsätter att växa allt eftersom du åldras, och när du kommer i klimakteriet kan den vara upp till 2,5 gånger större än när du var i tonåren. Och bäst av allt – den slutar aldrig att fungera! Så länge du är frisk och kry i övrigt kan du har galet bra sex hur länge som helst!

11. Vill ha mer

Din klitoris bryr sig inte om hur den får njutning bara den får det! Men – om du till exempel använder en vibrator mycket kan din klitoris vänja sig vid vibrationerna till den grad att du inte längre får orgasm utan dem. Tipset är istället att variera hur du onanerar, så att din klitta aldrig vet vad den har att vänta.

12. Träning

Jo, din klitoris behöver användas för att fungera. I väldigt ovanliga fall, där klitoris får brist på blod, kan man få atrofi i klitoris, alltså att den förtvinar eller krymper. Så se till att väcka lusten och få igång blodet till klittan då också!

Källa: Women’s Health   Foto: IBL

Läs mer:

Forskare: Så ofta bör du ha sex

Varför är det viktigt med sex? 20 frågor om lust

Utvald läsning