HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Undvik att klämma finnar i den farliga ansiktszonen

06 sep, 2021 
Elvira Lagerström Dyrssen
Dödstriangeln
Är du snabbt framme med nyporna när du ser en klämfärdig finne i ansiktet? Var försiktig! Den tillfredsställande rutinen framför badrumsspegeln kan i värsta fall ge allvarliga konsekvenser för din hälsa.
Annons
TV: Här är 7 myter om skönhet som inte stämmerBrand logo
TV: Här är 7 myter om skönhet som inte stämmer

Alla goda ting är tre sägs det – men i detta fall verkar det snarare som motsatsen, åtminstone för den som tycker om att klämma finnar i ansiktet.

”Dödstriangeln” mäts upp mellan tre punkter i ditt ansikte och inom detta triangulära område bör du låta bli att pilla. En infektion i huden kan leda till ödesdigra konsekvenser, om du inte är försiktig. Här finns nämligen mängder av blodkärl som har direktkontakt med blodkärl i närheten av hjärnan.

– Den huvudsakliga följden av en dåligt klämd finne är ärr, att finnen blir kvar längre och missfärgningar i huden, säger dermatologen Dr. Benjamin Barankin till Global News och fortätter:

– Men du kan också få en infektion. Även om det är ovanligt kan infektionen bli allvarlig, särskilt om du klämmer inom ”dödstriangeln”. En sådan infektion leder i värsta fall till förlamning eller död.

Värst för personer med nedsatt immunsystem

Allvarliga konsekvenser av klämmande är väldigt ovanligt, men risken finns. De farliga bakterierna kommer oftast från händerna eller huden runt omkring finnen.

Annons

– Bakterierna tar sig in i blodflödet och kan transporteras vidare till hjärnan eller ögonen. Det är särskilt farligt för någon som har ett svagt immunsystem – exempelvis en person som har HIV, eller någon som har genomgått en organtransplantation. Risken för dem är ännu högre, säger Dr. Benjamin Barankin.

Hur hittar man ”dödstriangeln” – the triangle of death?

För att lokalisera ”dödstriangeln”, eller ”the triangle of death” som den heter på engelska, finns det ett knep. Sätt ihop dina två tummar och låt sedan pekfingrarna mötas, som i en triangel. Lägg toppen av triangeln, dina pekfingrar, strax ovanför näsbenet. Låt linjen som tummarna bildar vila vid dina läppar. Det är i detta område som du bör undvika att gå loss med nyporna.

Dödstriangeln eller the triangle of death
Mät upp ”dödstriangeln” på detta vis. På bild: Dr. Mehmet Oz i en sändning på CNBC.

För att sköta hyn rätt rekommenderar Dr. Benjamin Barankin en mild rengöring. Han anser också att man ska undvika överdriven exfoliering.

– Om du vill få bort en finne, gå till en dermatolog. Dermatologen kan på ett säkert sätt hjälpa dig. Vill du prompt lösa det på egen hand, se till att åtminstone tvätta händerna och rengör hudområdet med alkohol, innan du rör det.

TV: Därför får du rumpfinnar - och så undviker du demBrand logo
TV: Därför får du rumpfinnar - och så undviker du dem
Annons