Undvik att klämma finnar i den farliga ansiktszonen

Dödstriangeln

Undvik att klämma finnar inom ”dödstriangeln”.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
TV: Här är 7 myter om skönhet som inte stämmer
0:49

Efter reklamen: TV: Här är 7 myter om skönhet som inte stämmer

(0:49)

Alla goda ting är tre sägs det – men i detta fall verkar det snarare som motsatsen, åtminstone för den som tycker om att klämma finnar i ansiktet.

”Dödstriangeln” mäts upp mellan tre punkter i ditt ansikte och inom detta triangulära område bör du låta bli att pilla. En infektion i huden kan leda till ödesdigra konsekvenser, om du inte är försiktig. Här finns nämligen mängder av blodkärl som har direktkontakt med blodkärl i närheten av hjärnan.

– Den huvudsakliga följden av en dåligt klämd finne är ärr, att finnen blir kvar längre och missfärgningar i huden, säger dermatologen Dr. Benjamin Barankin till Global News och fortätter:

– Men du kan också få en infektion. Även om det är ovanligt kan infektionen bli allvarlig, särskilt om du klämmer inom ”dödstriangeln”. En sådan infektion leder i värsta fall till förlamning eller död.

Värst för personer med nedsatt immunsystem

Allvarliga konsekvenser av klämmande är väldigt ovanligt, men risken finns. De farliga bakterierna kommer oftast från händerna eller huden runt omkring finnen.

– Bakterierna tar sig in i blodflödet och kan transporteras vidare till hjärnan eller ögonen. Det är särskilt farligt för någon som har ett svagt immunsystem – exempelvis en person som har HIV, eller någon som har genomgått en organtransplantation. Risken för dem är ännu högre, säger Dr. Benjamin Barankin.

Hur hittar man ”dödstriangeln” – the triangle of death?

För att lokalisera ”dödstriangeln”, eller ”the triangle of death” som den heter på engelska, finns det ett knep. Sätt ihop dina två tummar och låt sedan pekfingrarna mötas, som i en triangel. Lägg toppen av triangeln, dina pekfingrar, strax ovanför näsbenet. Låt linjen som tummarna bildar vila vid dina läppar. Det är i detta område som du bör undvika att gå loss med nyporna.

Dödstriangeln eller the triangle of death

Mät upp ”dödstriangeln” på detta vis. På bild: Dr. Mehmet Oz i en sändning på CNBC.

Foto: CNBC.com

För att sköta hyn rätt rekommenderar Dr. Benjamin Barankin en mild rengöring. Han anser också att man ska undvika överdriven exfoliering.

– Om du vill få bort en finne, gå till en dermatolog. Dermatologen kan på ett säkert sätt hjälpa dig. Vill du prompt lösa det på egen hand, se till att åtminstone tvätta händerna och rengör hudområdet med alkohol, innan du rör det.

TV: Därför får du rumpfinnar - och så undviker du dem
0:47

Efter reklamen: TV: Därför får du rumpfinnar - och så undviker du dem

(0:47)

Redaktionens tips

Så snuskiga är dina kuddar – fler bakterier än toalettsitsen

Hudforskaren om "facemapping" – tekniken som ska förklara varför finnarna bryter ut där de gör

Dela på: