Artikeln innehåller reklamlänkar

Keratosis pilaris: Så blir du av med knottror på armarna

Knottriga armar? Här är produkterna som löser det

Besväras du av knottriga armar eller torra partier på kroppen som inte vill försvinna? Då kan det vara tecken på hudsjukdomen Keratosis pilaris. Nedan har vi samlat information, frågor och svar på allt du kan tänkas vilja veta om de envisa knottrorna på kroppen och hur du får bort dem – för gott.

Vad är Kerastosis pilaris och smittar det?

Keratosis pilaris är en hudsjukdom som är helt ofarlig men som kan orsaka irritation på kroppen i form av röda prickar. Hudsjukdomen uppenbarar sig som små knottror på huden och det är vanligast att överarmarna och ryggen drabbas. De små knottrorna har många olika smeknamn och är kanske mer kända under namn som kyckling-, gås- eller jordgubbshud, vilket även ger en mer tydlig och visuell bild av utslagen.

Hudsjukdomen är inte smittsam och kan på så vis inte överföras vidare. Det finns inte heller något farligt med de små knottrorna, mer än att huden runt det drabbade området ofta kan blir torr och kännas irriterad. Tillståndet blir ofta värre vintertid när luftfuktigheten är lägre och drabbar ofta personer som redan har torr hud.

Varför får man Keratosis pilaris?

Ofta är det små barn eller ungdomar i tidiga tonåren som får besvär med knottror på olika delar av kroppen. Hudsjukdomen beror på en överproduktion av keratin som blockerar hårsäckarna, vilket i sin tur leder till att huden tjocknar och små plitor bildas (därav knottrorna).

Detta gör att huden som drabbas ofta känns ojämn, sträv och kan få röda prickar. Det finns även bevis som stöder att Keratosis pilaris kan vara ärftligt då det ofta förekommer hos tvillingar eller hos ett flertal medlemmar i samma familj.

Hur blir jag av med knottror på armarna?

Det finns tyvärr ingen mirakelkur mot Kerastosis pilaris, fukt är det enda som bevisat hjälper till i längden. Ofta försvinner knottrorna av sig själv och när man kommer upp i 20-årsåldern kan de vara borta helt, men ibland kan man behöva ändra både kost och hudvårdsrutin för att det ska försvinna.

Krämer som kan hjälpa mot Keratosis pilaris

Om du har extrema besvär med knottror bör du uppsöka läkare. Men om du vill testa med något hemma först så finns det receptfria krämer värda att investera i. De kan lindra besvären och hjälpa huden att bli slätare. Nedan har vi tipsat om fyra produkter som kan hjälpa dig på traven. Scrolla ner för att läsa mer!

Krämer för dig med hudsjukdomen Keratosis Pilaris från Elixir.

Bodylotion med peelande effekt som ska tillföra fukt och förbättra hud som drabbats av Keratosis pilaris, från Elixir Cosmeceuticals. Här kan du läsa mer och köpa den (länk till butik).

Mjukgörande bodylotion från Pixi som ska motverka symptom av Kirastosis Pilaris.

Vegansk och mjukgörande bodylotion som ska motverka symptom av Kerastosis pilaris, från Pixi. Här kan du läsa mer och köpa den (länk till butik).

Hudkräm från Eucerin för extra torr hud.

Hudkräm för extra torr hud som ska reparera sprickor och påskynda hudåterbildning, från Eucerin. Här kan du läsa mer och köpa den (länk till butik).

Peeling mot knottrig hud

Peeling till budgetpris som ska hjälpa till med cellförnyelsen och ge huden mer lyster, från Skin treat. Här kan du läsa mer och köpa den (länk till butik).

Bildkälla: TT/IBL

Källa: Medical News Today

Läs mer:

10 produkter som minskar rodnad i ansiktet

3 anledningar till att använda ögonkräm i din hudvårdsrutin

10 produkter som hjälper sommartorr hud att bli len och återfuktad

Utvald läsning