SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Kenzas vassa svar efter följarnas kritik mot bilden med sonen

07 aug, 2019 
AvLina Arvidsson
I somras blev bloggaren och influencern Kenza Zouiten Subosic mamma för första gången. På sociala medier har hon delat med sig av den första tiden som förälder, med allt vad det innebär. Men en av Kenzas bilder har fått hennes följare att gå i taket – nämligen en bild där hon ger sin bebis mat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det var i början av året som bloggaren och influencern Kenza Zouiten Subosic, 28, berättade den glada nyheten att hon och maken Aleksandar ”Aleks” Subosic, 34, väntade barn. Extra glädjande var beskedet då paret länge försökt få barn.

Den 14 juni föddes sonen, som fick namnet Nikola. På Instagram skrev Kenza om känslan av att äntligen ha blivit mamma.

”Den 14 juni kl 05:06, kom den här pojken till världen och förändrade våra liv för alltid. Allt gick bra och vi är sååå kära i honom. Det är svårt att tro att han faktiskt är här, att jag fick bli en mamma efter allt. Han var värd all väntan, kamp och smärta. Tack för att du valde oss som dina föräldrar, vi lovar att alltid älska och skydda dig”, skrev Kenza till en bild på sig själv tillsammans med sonen.

Kenza talar öppet om amning

Som offentlig person har Kenza inte varit fredad från pikar och kommentarer från sina följare, och de senaste dagarna har åsikterna haglat kring en av hennes bilder på sociala medier. I ett inlägg på sin blogg berättar Kenza att hon ammar Nikola när de är ute, utan att oroa sig för vad andra tycker om det.

Annons

Vi har ju en hungrig kille som gärna äter var eller varannan timme och då får tutten åka fram oavsett var vi är. Finns liksom inte tid för att tänka på ’oj undra om någon tycker det är jobbigt att jag ammar här?’. Det är antingen det eller en skrikande bebis. You choose!”, skriver Kenza på bloggen till en bild där hon ammar sin bebis.

Hon fortsätter:

Kommer aldrig förstå mig på folk som stör sig på kvinnor som ammar sina bebisar på t.ex. en restaurang. Försöker vara smidig och inte flasha en mjölkig bröstvårta, men jag kan garantera att du till 100% slipper se den om du…..tittar någon annanstans”.

I kommentarerna till blogginlägget är det många som hyllar Kenza för att hon väljer att amma sin son när de är ute.

Mata på du! Bra att du som offentligt inte böjer dig för ’folk’ och matar ditt barn överallt!”, skriver en person.

Upprörda följare på Kenzas Instagram

På Instagram har Kenza lagt ut samma bild, men där är många av kommentarerna kritiska till att hon visar upp att hon ammar.

Annons

Jag vill inte se nån annans mammas patte i närbild/rakt i mitt face som är bombstor. Inte för fem öre. Det känns smaklöst och totalt onödigt att visa upp. Att amma sitt barn bör också vara något som är mer privat och något du gör med endast ditt barn och har er stund så”, skriver en person i en längre kommentar.

Det handlar om respekt. Vi människor, till skillnad från djur, har valet och förmågan, att visa hänsyn till andra omkring oss. Vi är sympatiska, kan tänka på konsekvenser och andras känslor mer. Jag är mamma men jag sitter inte o flashar med pattarna hur som helst för det. För extremt många personer så ÄR bröst ngt intimt och privat”, skriver en annan person som blivit stött av Kenzas amningsbild.

https://www.instagram.com/p/B0yxkrfKoIJ/

Men bland kritiken får Kenza också stöd från många av sina följare, bland annat av Natashja ”Lady Dahmer” Psomas Blomberg.

Snälla Kenza, posta tusen bilder där du ammar. Posta en amningsbild om dagen! Rensar ur packet. Och uppfostrar de som hänger kvar”, skriver Natashja Psomas Blomberg.

Annons

Kenzas svar efter följarnas ord

På Instagram story svarar Kenza Zouiten själv på de kritiska kommentarer hon fått. Där förklarar hon att hon inte tänker ta åt sig av de negativa kommentarerna – och beskriver sina tankar och känslor kring saken.

”I detta foto visar jag mindre av mina bröst än i mina bikini-foton. Och inte är det någon som tycker att mina bikini-foton är störande? Att jag ska täcka över med en filt och att det skulle vara mer ’classy’? Ingen som ifrågasätter varför jag delar mina bikini-foton”, skriver Kenza och fortsätter:

”Hur kommer det sig att amning fortfarande är så störande för så många? För att samhället och män har sexualiserat brösten. De har tagit bort kvinnobröstens syfte: att mata sitt barn. Bara för att det har varit så länge betyder det inte att vi inte bör ifrågasätta det”.

Kenza avslutar texten i storyn med att fastslå sin åsikt gällande bilden – att hon tycker den är viktig.

”Genom att läsa några av era kommentarer under fotot är det ganska klart för mig att denna typ av bilder är nödvändiga. Vi tillägnar mycket tid på sociala medier nu för tiden och vi påverkas av det. Så låt oss visa och dela det RIKTIGA livet”.

FOTO: TT/Jonas Ekströmer, Instagram

Läs mer:

Se Kenzas förlossningsvideo: ”Det gör så jävla ont”

Kenza berättar om sin förlossning: ”Det var det sjukaste någonsin”

Kenzas första ord om förlossningen: ”Extremt långt och smärtsamt”

Annons