Kate Middleton: "Vi måste våga prata om hur tufft det är att vara mamma"

Att bli mamma är underbart och livsomvälvande – men också otroligt krävande och stressigt. Det menar Kate Middleton, hertiginna av Cambridge och mamma till prins George och prinsessan Charlotte.

I ett tal på Royal College of Obstetricians and Gynecologists i London förra veckan berättade Kate att föräldraskapet hittills inneburit en hel del prövningar för henne.

Läs även: Chrissy Teigen om sin förlossningsdepression: ”Jag kunde inte kontrollera det”

”Att bli mamma har varit en otroligt givande och underbar upplevelse för mig personligen, men det har också bitvis varit en stor utmaning – även för mig, som har hjälp hemma, vilket de flesta mammor inte har. Inget kan egentligen förbereda en på den totalt överväldigande upplevelse som det innebär att bli mamma. Det är fullt av komplicerade känslor av lycka, utmattning, kärlek och oro – allt i en enda salig blandning”, sa hon.

”Ens grundläggande identitet förändras över en natt”, fortsatte Kate Middleton. ”Man går från att tänka på sig själv som en individ, till att plötsligt först och främst vara mamma.”

Läs även Det här är en förlossningsdepression

Kate erkände att denna förändring gjort att hon ibland känner sig både dum och osäker.

”Det finns ingen instruktionsmanual, inget rätt eller fel – man får bara gissa sig fram och göra sitt bästa för att ta hand om sin familj”, sa hon.

För en del mammor försvåras dock situationen av förlossningsdepressioner och andra typer av psykisk ohälsa, som vi ofta inte vågar tala högt om. Vi tenderar att jämföra oss med andra mammor som visar upp en perfekt fasad – och är rädda att visa att vi själva inte har läget under kontroll.

Läs även: Hanna Hedlund om sina förlossningsskador: ”Jag vill inte kissa på mig”

”En del av denna rädsla handlar om pressen att vara en perfekt förälder. Vi låtsas att vi alla hanterar det helt perfekt och älskar varje minut. Det är helt rätt att tala om moderskapet som något underbart, men vi behöver också prata om stressen och påfrestningarna. Det är okej att inte tycka att det är lätt,” sa Kate Middleton.

Precis som vi går till doktorn när vi blir sjuka, måste vi också våga erkänna när vi mår dåligt psykiskt och söka om professionell hjälp, menade hertiginnan.

”Att be om hjälp ska inte ses som ett tecken på svaghet”, underströk hon. ”Våra barn behöver föräldrar som tar hand och sig själva och får det stöd de behöver.”

Foto: IBL

Källa: HarpersBazaar.com

Läs mer från Femina: 11 saker du aldrig ska säga till en nybliven mamma

 

Utvald läsning