Karin Adelsköld om våren: "Som stressallergisk blir det fullt påslag"

Att våren är en hektiskt tid har knappast undgått någon. Förutom trevliga påhitt som balkonghäng med rosévin, picknickar och badkvällar så ska vi även gå på skol- och förskoleavslutningar, ha semestern planerad samt göra klart en massa projekt på jobbet.

Men om DU tycker det är jobbigt så är det inget mot hur någon som är eller har varit utbränd känner sig.

Komikern Karin Adelsköld har varit utbränd i två omgångar, och nu skriver hon om vårstressen i ett hyllat inlägg på Instagram: ”Försöker andas. Försöker vila. Om ni blir stressade av denna tid, då är det inget emot hur vi fd utbrända blir”, skriver hon.

Utmattning – en hjärnskada

Karin har tidigare varit mycket öppen och delat med sig av sina erfarenheter kring utmattning. I våras berättade hon i en intervju med MåBra om hur stressen har gjort att hennes hjärna aldrig kommer bli densamma:

– Jag blev ju så oerhört dålig, det är en hjärnskada. Hjärnan fungerar inte, man kan inte skriva, läsa och jag kunde inte hålla något i huvudet mer än tio minuter. Att klara av vardagen var jättestort och jag undrade vad det skulle bli av mig. Det var mycket frustration också. Jag hade dragit ner på tempot, så jag tyckte det var orättvist. Men jag tog inte min inre stress på allvar. Jag hade inte kul längre, jag drog ner på allt roligt för att bli frisk och det är inte lösningen, sa hon då.

Karin Adelsköld.

Karin Adelsköld.

I sitt Instagraminlägg pekar hon bland annat ut avslutningarna i skolan som en stresstrigger:

”Jag lyckas inte hänga med på tåget. Lyckas inte ens ta mig till stationen. Jaha, en blomma till någon. Till vilken fröken? I vems klass? Vilken klass går ens mina barn i?” – kanske är det flera därute som kan känna igen sig i förvirringan som lätt dyker upp på vårkanten?

Och jobbet är inte bättre – det vet alla vi som har sommarsemester: ”Allt ska bli klart innan semestern. Vems semester? Min? Din? Och varför? Som stressallergisk blir det fullt påslag. Hela tiden. Alla är lite sena, lite svettiga och pratar med lite för spänd röst”, skriver hon vidare.

Stress smittar till de omkring dig

Dessutom räcker det inte att behöva hantera den egna stressen. När alla runt om kring dig är minst lika stressade blir det ännu svårare att försöka fokusera och ta ett djupt andetag.

”…Min stress blir din. Smittsamt som ebola. Och nästan lika farligt. Jag blir trött bara av att se stressen. Känna den. Blir trött bara av att tänka på hur många som ska stressa ihjäl sig innan midsommar för att sen på beställning Koppla Av,” avslutar hon – och vi kan inte undgå att känna att Karin sätter ord på allas våra dubbla känslor nu när juni (slutspurten för många) gjort entré.

Läs hela Karin Adelskölds träffande inlägg här:

Läs mer:

Karin Adelsköld om tiden efter utbrändheten

Karin Adelsköld hyllas för sitt uppror mot Instagram-hetsen