8 saker som kan bidra till att du känner dig stressad

Anledningar till att du känner dig stressad

Att känna stress är en naturlig del av att vara människa och förut var det till och med nödvändigt för att vi skulle överleva. I dag kan stressen kännas som en del av vardagen för många av oss men å andra sidan är den inte nödvändig för vår överlevnad längre. Tvärtom kan det till och med vara farligt för hälsan om stressen blir för närvarande.

För att veta om man är för stressad kan det vara bra att först gå till botten med varför känslan finns där. Sedan kan man börja tänka på vad man kan göra för att hindra den från att ta över din vardag. Enligt Vårdguiden finns det nämligen ett antal faktorer som kan bidra till att du känner stress i kroppen. Scrolla ner för att läsa mer!

8 saker som kan bidra till att du känner dig stressad

1. Rökning

Röker du? Det kan bidra till att du känner dig ännu mer stressad. En person som på daglig basis drar in nikotin i kroppen kan få abstinensbesvär när du en dag hoppar över cigaretten. Dessutom kan det bidra till att blodet i kroppen blir trögflytande. Det kan i sin tur öka både ditt blodtryck och din puls, vilket kan bidra till att du känner dig ännu mer stressad.

2. Du känner press eller har för höga förväntningar

Om du har för höga krav på dig själv eller känner att din omgivning förväntar sig för mycket av dig kan det bidra till att du känner dig stressad. Försök att komma ihåg att det räcker med att göra sitt bästa utifrån de förutsättningar du har.

3. Arbetet eller skolan tar för mycket energi

Tillbringar du dagarna på en plats där du känner att tiden inte räcker till för de arbetsuppgifter du vill hinna med? Då kan det vara dags att prata med din närmsta chef eller försöka omprioritera vardagen så att din arbetstid motsvarar det du ska hinna med.

4. Du lider av FOMO

Om du har svårt att säga nej när du blir tillfrågad att göra saker med människor i din närhet, på grund av att du är rädd för att missa någonting, så lider du kanske av FOMO, det vill säga ”fear of missing out”. Tänk på att det är okej att inte alltid vara med på allt och att alla behöver vila då och och då.

5. Alkoholen är det enda som får dig att koppla av

Efter en stressig dag eller vecka kan det vara lockande med ett glas vin. Alkohol kan kännas som en bra undanflykt i stunden men det kan också göra kroppen mer mottaglig för stress i det långa loppet.

6. Du är för stillasittande i vardagen

Om du inte rör dig ordentligt under dagen kan det påverka din hälsa. Försök därför att få tid till den vardagliga motionen, en halvtimme per dag räcker och det kan göra underverk för din hälsa och ditt välmående.

7. Du sover dåligt

Det är på natten och under de timmar du sover som kroppen och hjärnan får tid att återhämta sig. Därför är det mycket viktigt att du låter kroppen få de timmar sömn som den behöver.

8. Sociala medier är en för stor del av ditt liv

Tänk på att stänga av mobilen ibland eller i alla fall lägga undan den. Det är okej att inte alltid vara uppkopplad och det är bra att träna på att leva i nuet och kunna slappna av.

Sociala medier kan göra dig mer stressad

Sociala medier kan ha en negativ effekt på din hälsa.

Hur vet jag om jag stressar för mycket?

Det finns flera symtom och varningsklockor som kroppen kan signalera till dig om det är dags att växla ner. Symtomen kan visa sig olika och det kan variera från person till person. Här är åtta tecken på att du kanske borde ta det lugnare.

1. Du har koncentrationssvårigheter

2. Du glömmer lätt bort saker

3. Du känner dig nedstämd och lider av ångest

4. Du får svårt att andas

5. Sexlusten försvinner

6. Du tröstäter eller tar till alkohol för att dämpa ångest

7. Du sover länge men är trött när du vaknar

8. Du blir lätt irriterad på småsaker du egentligen inte bryr dig om

Bildkälla: TT/IBL

Källa: Vårdguiden

Läs mer:

6 typiska stressdrömmar – så hanterar du dem

Forskare: Att känna lukten av natur hjälper mot stress

Veganism och stress – de största hälsotrenderna just nu

Testa vår kurs:

Utvald läsning