Kändisarna som pratat om och tagit ställning för vaccin

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att låta vaccinera sina barn eller inte har alltid varit en kontroversiell fråga. I Sverige följer de allra flesta barnvaccinationsprogrammet vilket innebär att barn och ungdomar erbjuds vaccinationer som ger skydd mot tio sjukdomar – rotavirusinfektion, polio, difteri, stelkramp, kikhosta, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, mässling, påssjuka och röda hund och allvarlig sjukdom orsakad av pneumokocker.

Även om barn rekommenderas och erbjuds vaccination är valet fritt – det finns med andra ord ingen obligatorisk vaccination i Sverige. Och även om de flesta väljer att följa programmet finns en del som är tveksamma – något som på längre sikt kan leda till att farliga sjukdomar som mässlingen får fäste igen, trots att den nästan är försvunnen tack vare vaccinationsprogrammen världen över.

Kändisarna som har tagit ställning för och emot vaccin

En anledning till det är att det sedan 90-talet har ryktats om att MPR-vaccinet (ett vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund) kan orsaka autism hos småbarn – något som flera studier har slagit hål på, bland annat en dansk studie från förra året. När det sedan visade sig att barn drabbades av den kroniska sjukdomen narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensa 2009 satte det ny fart på debatten, och i takt med att ett vaccin mot covid-19 närmar sig kommer troligtvis samma diskussion uppstå igen.

En hel del kändisar har även lagt sig i debatten – en del är för vaccinationer, medan andra är kritiska – så kallade anti-vaxxers. Här är kändisarna som har pratat om – och tagit ställning – i vaccinfrågan.

Kat von D

Kat von D, tatuerare.

När kändistatueraren Kat von D väntade sitt första barn år 2018 skrev hon i ett uppmärksammat inlägg att hon inte planerade att vaccinera sitt barn – ett uttalande som väckte hård kritik.

”Om du inte vet hur det är att ha en hel värld som öppet kritiserar, dömer, slänger oinformerade åsikter och svär åt dig – försök vara en öppet gravid vegan på Instagram som ska ha en naturlig hemmaförlossning utan smärtstillande med en barnmorska och en doula, som också kommer att uppfostra sitt barn till att bli vegan, utan vaccin”, skrev hon i det nu borttagna inlägget.

Sedan dess har den tidigare sminkmogulen gjort en helomvändning. I en intervju i Los Angeles Times tidigare i år berättade hon att hon själv var ”totalt oinformerad” när hon skrev inlägget och att hon aldrig borde ha sagt något från första början.

– Sanningen är att jag inte är en anti-vaxxer alls. Jag gjorde bara ett misstag, och jag var totalt okunnig. Det var dumt, och jag skulle verkligen aldrig ha öppnat min mun och sagt något om det från första början, sa hon tidigare i år till tidningen.

Kristen Bell

Skådespelerskan Kristen Bell.

Skådespelerskan Kristen Bell gjorde ordentlig research innan hon bestämde sig för att vaccinera sina barn.

”Jag bestämde mig för att fakta är min vän. Jag kunde inte lita på det jag hörde ryktesvägen eller genom vänners vänner. Jag ville ha sanningen”, skrev hon i en krönika i The Huffington Post år 2015.

Hon skrev vidare att hon lärde sig att vaccinen innehåller sjukdomspartikar, men att de antingen är avdödade eller väldigt försvagade, och att immunsystemet blir mycket mer effektivt på att identifiera och bekämpa det som inte ska vara där tack vare dem.

”När det kommer till fördelarna med vaccin har det bevisats, de fungerar. Det räcker för mig för att berätta för andra mammor att det är säkert, viktigt och större än känslor: Det är sanningen.”

Jennifer Garner

Skådespelerskan Jennifer Garner.

Även skådespelerskan Jennifer Garner har tagit ställning för vaccin och bland annat varit ansiktet utåt i en reklamkampanj för att informera om influensa-vaccinet i USA.

– Jag vill hjälpa till att få alla mammor att förstå att influensa är allvarligt och att vaccination borde vara en prioriteringsfråga för hela familjen. Det är vår naturliga instinkt att ta hand om våra familjer och att skydda dem, sa hon i kampanjen.

Kristin Cavallari

Realitystjärnan och trebarnsföräldern Kristin Cavallari.

Realitystjärnan och trebarnsföräldern Kristin Cavallari, mest känd för sin medverkan i The Hills och Very Cavallari, erkände i en intervju med Fox News år 2014 att hon inte hade vaccinerat sin son Camden och att hon inte heller planerade att vaccinera sin andra son, Jaxon. Anledningen var att hon ska ha läst ”för många böcker och studier om kopplingen med autism”. Uttalanden som hon har kritiserats hårt för.

– I slutet av dagen är jag bara en mamma. Jag försöker bara ta det bästa beslutet för mina barn, sa hon när hon försvarade sitt beslut i en intervju i programmet Watch What Happens Live. 

Salma Hayek

Skådespelerskan och UNICEF-ambassadören Salma Hayek.

Skådespelerskan och UNICEF-ambassadören Salma Hayek har tidigare talat ut om vikten av att vaccinera sina barn.

– Tanken på att förlora ett barn i en sjukdom som enkelt kan förhindras är outhärdlig, speciellt när vi har makten att förhindra det. Om du vet hur du kan rädda ett barns liv, vad skulle kunna hindra dig? har hon tidigare sagt i en reklamkampanj för Unicef och Pampers.

Alicia Silverstone

Alicia Silverstone.

Alicia Silverstone är starkt kritisk till vaccinationer och har förklarat sin ståndpunkt närmare i boken The Kind Mama från 2014.

”Även om det inte finns en avgörande studie på de negativa effekter som ett vaccinprogram har finns det många anekdotiska bevis från läkare som har fått telefonsamtal från bedrövade föräldrar som har sagt att deras barn ”aldrig har blivit sig likt” efter att ha blivit vaccinerade”, skrev hon i boken.

Jenny McCarthy

Jenny McCarthy.

Jenny McCarthy är en av de kändisar som har varit öppet kritisk mot vaccinationer efter att hennes son Evan fick diagnosen autism år 2005. I en intervju med Frontline år 2010 sa McCarthy att hon trodde att hennes sons diagnos berodde på de vaccin han fick som liten.

Foto: TT

LÄS MER:

Anders Hansen: Det här är faran med ett framstressat vaccin

Bakslag för läkemedel och vaccin mot coronaviruset

Kenza Zouiten svarar på vaccinkritiken mot sonen: Jätteupprörd

Mer innehåll från MåBra
Dela på: