SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Kända mammor ställer sig bakom Kenza – ammar offentligt

13 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Efter att Kenza drabbades av en hatstorm på grund av en amningsbild har många svenska kvinnor, kända som okända, slutit upp bakom henne. De har lagt upp bilder på sin egen amning under hashtaggen #normalizebreastfeeding.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förra veckan var det World breastfeeding week och sociala medier har svämmat över av kärleksfulla bilder på mammor som ger sina bebisar mat under hashtaggarna #normalizebreastfeeding och #worldbreastfeedingweek. Hashtaggen #normalizebreastfeeding har idag inte mindre än 895 061 inlägg . Anledningen till uppropet är att försöka normalisera amning som, trots att vi skriver 2019, fortfarande är lite av ett tabu.

Kenzas amningsbild upprörde

En mamma som delade en bild var Kenza Zouiten som på bilden ammar sin knappt två månader gamla son Nikola.

Som sagt är amning fortfarande inte ansett som något rumsrent av alla, och också Kenza drabbades av en storm av arga kommentarer om att hon borde täcka över sig och sonen med en filt, att amningsbilder är sexualiserande och att de minsann inte bett om att få ”se hennes pattar”.

Annons

Motreaktionerna lät inte vänta på sig. Går man in på Kenzas inlägg idag är det fullt av kärleksfulla kommentarer om att amning är det vackraste och mest naturliga i världen och att man inte kan uppröras över den bilden om man samtidigt tycker att det är ok med bikinibilder.

Fler svenska ammande mammor på Instagram

Många svenska mammor backade också uppropet World breastfeeding week genom att lägga upp amningsbilder.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver:

”Idag är det sista dagen på #worldbreastfeedingweek, en vecka som handlar om att stötta nyblivna föräldrar i sina val och stå upp för rätten att få amma sina barn. Man kan undra om det verkligen behövs men läser man en del och lyssnar på en del kommentarer när kvinnor ammar sina hungriga barn offentligt så förstår man varför det behövs.”

På Cissi Wallins Instagram kan man hitta en bild på henne när hon ammar sin bebis hos frisören. I sin kommentar ger hon en känga åt de som kommenterat Kenzas bild på ett negativt sätt:

Annons

”’Vadå är offentlig amning ens än debatt längre??’. Ja, tyvärr. Gå in hos @kenzas och få hjärnblödning av många kommentarer under en av hennes senaste (amnings)bilder.”

Cissi Wallin ammar.

Sanna Lundell har också lagt upp en härlig bild med hashtaggen #normalizebreastfeeding där hon sitter och ammar sin bebis:

”Frulle i soffan”.

På kriminologen Nina Rungs #normalizebreastfeeding-bild ger hon statistik som visar att vi har långt kvar att gå när det gäller synen på amning:

Annons

”Att 75 procent av de mellan 15-22 år och över hälften av de mellan 56-80 år 2011 ansåg att det finns ställen en inte ska amma på offentligt i en skandinavisk undersökning säger en del.”

Ann Söderlund delar med sig av sina egna erfarenheter och backar Kenza och andra ammande mammor på sin bild:

”[…] jag sörjer att jag aldrig ska ha en kärlekskerub så nära att man inte ser början och slutet på mamma och barn. Har nästan älskat varje sekund. Förlorat typ åtta års sömn, men så värt. Forza @kenzas och alla andra som inte bryr sig om att vara i rätt skick i rätt miljö inför rätt ögon. Puss!!

Annons

Du som är sugen på en överdos av bebisgos och kärlek kan klicka dig in på instagram och #normalizebreastfeeding. Du som vill stötta uppropet för att normalisera amning och backa Kenza kan naturligtvis också lägga upp en egen bild även om den internationella amningsveckan är över för den här gången.

Läs mer:

Laila om amningen: ”Alla barnen har varit olika”

Kenzas vassa svar efter följarnas kritik av amningsbilden

Nour El Refai om den svåra graviditeten – ”Jag har aldrig varit sjuk så här länge”

 

Annons