Kan man få coronaviruset covid-19 igen – eller blir man immun?

Kan man smittas av coronavirus fler gånger?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Coronavirusets framfart väcker många frågor. Flera av frågorna jobbar forskare hårt för att ta reda på men eftersom coronaviruset SARS-cov-2 som ligger bakom covid-19 är nytt vet man inte hur det beter sig eller vad vi har att vänta framöver.

En av frågorna som vi börjar ställa oss nu är om man kan få covid-19 en gång till – om man har varit sjuk i det tidigare. Blir man immun när man haft corona en gång?

Är man immun mot coronaviruset, covid-19,  om man har haft det?

På tisdagens presskonferens om coronaviruset svarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson:

– Vi har aldrig haft immunitet som mål. Vi vet inte i nuläget hur långvarig immuniteten är.

Folkhälsomyndigheten har tidigare skrivit att om man går efter tidigare erfarenheter kring virus så är bedömningen att immuniteten mot viruset åtminstone varar så länge att man inte smittas flera gånger under samma influensa-säsong.

Immun mot corona – så säger experterna

Världshälsoorganisationen, WHO, har även de sagt att det kan vara så att man är immun mot covid-19 en kortare tid efter att ha haft det. En åsikt som även doktor Anthony Fauci, chef för National Institute of Allgergy and Infectious Disease i USA verkar skriva under på. Under torsdagens presskonferens om Coronaviruset, svarade han på frågan om vi blir immuna mot covid-19 efter att ha haft det att:

”Vi har inte bevisat det formellt, men det är högst troligt att så är fallet. Om det beter sig som andra virus så kommer du inte att bli smittad igen om du en gång har tillfrisknat ifrån det.”

Immun när man haft corona?

Trots att experterna verkar vara eniga om att man alltså inte smittas av coronaviruset direkt efter man har haft det så har det förekommit att personer, efter att ha vårdats för covid-19 och blivit utskrivna, sedan testats positiva igen på återkontroller. Bland annat skriver nyhetsbyrån Reuters om en kvinna i Kina, som 10 dagar efter hon blivit utskriven testats positiv igen. Fler, liknande fall har förekommit.

Diskussioner pågår kring varför test visar positiva – om det kan vara fel på provtagningarna på olika sätt. Vissa menar att det kan vara så att de test som tas innan patienter friskförklaras, där man tar prover från näsa och hals med ett dygns mellanrum, kan var för ytligt tagna. Då viruset framför allt håller till i lungorna. Och att det troligtvis är så att patienterna egentligen friskförklarats för tidigt, inte att de har fått viruset en gång till.

LÄS MER:

Coronaviruset: Så hårt drabbas de olika riskgrupperna

Experterna om coronavirus: Då är värsta krisen över

Doktor Mikaels enkla knep: Så kan du minska risken för Corona

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är det senaste om coronavirusets framfart och effekter? Här har vi samlat alla artiklar om covid-19 på en och samma plats:

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: