HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Kan jag lämna blod under coronapandemin? Så här lyder reglerna

15 maj, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Ge blod under corona
Blodcentraler runt om i landet har uppdatterat sina regler för blodgivning i och med coronapandemin. Vi har sammanställt allt du behöver veta om du vill lämna blod.
Annons

Redan innan coronapandemin bröt ut fanns det tydliga regler kring vem som får-, och inte får ge blod. Du måste vara mellan 18-65 år, vara fullt frisk, väga minst 50 kilo och ha svenskt personnummer. Du ska också uppfylla en hel del andra krav kring sexuella kontakter, resor och operationer. Här kan du läsa mer om vilka regler som vanligtvis gäller för att du ska få bli blodgivare.

I och med coronavirusets utbrott har Socialstyrelsen sett över riktlinjerna för blodgiving. På Geblod.nu finns all samlad information från alla Sveriges blodverksamheter och där står följande: ”Det råder inte akut blodbrist just nu. Men vi är bekymrade över hur läget kan utvecklas.”

De påpekar hur viktigt det är att alla friska blodgivare fortsätter att ge blod som vanligt under pandemin. Men med vissa restriktioner.

Kvinna ger blod och är blodgivare
Om du är frisk är det viktigt att du fortsätter att ge blod, uppmanar landets blodverksamheter.

Nya regler kring corona

I ett pressmeddelande skriver Socialstyrelsen: ”Du måste vänta två veckor efter fullt tillfrisknande efter infektion med coronavirus innan du kan ge blod. Det är samma regler som gäller för vanlig influensa.”

Annons

Då det i dessa tider kan vara svårt att skilja på en infektion av coronavirus och en vanlig förkylning ger Socialstyrelsen följande riktlinjer:

  • Blodgivare som haft akut infektionssjukdom med eller utan feber ska vänta två veckor efter att ha blivit frisk innan blodgivning.
  • Det gäller alla typer av infektioner som påverkar kroppen allmänt, till exempel förkylning. Det gäller inte helt lokal infektion, till exempel en vagel eller akut infektion i ett nagelband.
  • Du som har haft någon form av infektion med feber, hosta, andningsbesvär, snuva, halsont, illamående, muskel- och ledvärk, huvudvärk, trötthet eller diarré ska vänta 14 dagar efter fullständigt tillfrisknande innan du ger blod.

Man meddelar också allmänheten om att blodcentralerna inte testar blodgivare för covid-19 eller för antikroppar mot covid-19.

Frågor och svar: blodgivning och corona

Här ger Geblod.nu svar på några av de vanligaste frågorna om blodgivning och coronavirus.

Vad händer om situationen med coronaviruset förvärras? Kommer det finnas blod till de patienter som behöver det?

Blodverksamheterna hjälper varandra och samarbetar över regiongränserna för att se till att de patienter som behöver blod ska få det. Det är viktigt att friska blodgivare fortsätter att ge blod.

Testar ni blodet för coronavirus?

Nej. Enligt aktuell forskning finns inte anledning att testa blod från friska blodgivare för coronavirus. Luftvägsvirus smittar inte via blod, de behöver komma in i människan via luftvägarna. Det finns enligt senaste internationella uppdateringar inte något fall av transfusionsöverförd smitta av coronavirus i världen.

Annons

Finns det bekräftade fall i världen där blodtransfusion har spridit coronavirus?

Nej, enligt senaste internationella uppdateringar finns det inte något fall av transfusionsöverförd smitta av coronavirus i världen.

Jag gav blod för ett par dagar sen och nu känner jag mig sjuk. Vad ska jag göra?

Du ska som vanligt kontakta din blodcentral för att berätta det, de vidtar åtgärder.

Jag var förkyld förra veckan – kan jag ge blod idag?

Vänta i 14 dagar innan du ger blod.

Min sambo har influensa men jag mår bra. Kan jag ge blod?

Enligt Socialstyrelsens nuvarande regelverk finns inga regler för blodgivning när anhöriga till blodgivare har influensa, covid-19 eller andra luftvägsinfektioner.

Jag har haft coronavirus, när kan jag ge blod igen?

Du ska ha varit fullt frisk i 14 dagar innan du kan ge blod.

Bli blodgivare?

Undrar du om du kan bli blodgivare? Testa dig här och få reda på svaret!

Källa: Geblod.nu Foto: TT

LÄS MER:
Här är reglerna för att bli blodgivare

Test: Kan du bli blodgivare?

Coronaviruset: 5 saker du kan göra för att hjälpa andra

Annons