SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Kall om händer och fötter? Testa detta!

24 mar, 2017 
Frusenhet behöver inte bara bero på att det är kallt ute. Vi har listat 6 enkla knep som höjer temperaturen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om dina händer och fötter alltid är kalla har du förmodligen cirkulationsproblem. Detta innebär att hjärtat inte pumpar tillräckligt effektivt eller att du har en blockering av artärerna som förhindrar blodflödet till fingrar och tår. Inom sjukvården finns metoder för att undersöka cirkulationen.

De vanligaste orsakerna till dålig cirkulation är att man röker, motionerar för lite, har diabetes, blodpropp eller något missbruk. Och i många fall finns det ärftliga faktorer, så om inget av de övriga förstnämnda anledningarna passar in på dig och du upplever svåra problem bör du uppsöka läkare.

Här är några tips på vad du kan göra för att slippa frysandet.

Läs också: 9 oväntade saker som händer i kroppen när du sover!

 

1. Drick vatten

Ungefär 60 procent av människokroppen består av vatten, och vatten hjälper till att reglera kroppstemperaturen, och transporterar viktiga näringsämnen till cellerna. Vid vätskebrist blir din kropp känsligare för både låga och höga temperaturer. Drick mer vatten för att balansera vätskenivån.

Annons

 

2. Krydda med ingefära

De aktiva ämnena gingerol och zingerone i ingefära ökar kroppstemperaturen och därmed även blodcirkulationen. Forskning visar också att regelbundet intag av ingefära kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och bildandet av blodproppar.

Läs också: 5 anledningar att äta mer ingefära

 

3. Ät mer vitlök

Det finns studier som visar att vitlök kan bidra till sänkt blodtryck och lägre kolesterol. Vitlök innehåller alliin, som omvandlas till allicin när löken pressas eller hackas. Och det är allicinet som har den positiva effekten på blodtrycket.’

Vitlök ska även kunna motverka åderförkalkning och plack i artärerna.

Läs också: 5 anledningar att äta mer vitlök

 

4. Handla hem chili

Det är ämnen capsaicin i chilin som har flera nyttiga effekter på oss människor. Att äta kyddstarkt nästan varje dag minskade risken att dö i förtid med hela 14 procent, enligt forskning. Tidigare forskning antyder att capsaicin innehåller antioxidanter, kan motverka både fetma och cancer samt verka antiinflammatoriskt. Det kan också stärka artärerna och skydda hjärtat – OCH förbättra dålig blodcirkulation.

Annons

 

5. Testa fiskolja

En studie från University of Maryland visar att fiskolja, som innehåller mängder av omega 3, lösa upp fett i i blodkärlen. Och fett i blodkärl är en orsak till dålig blodcirkulation. Fettsyrorna hjälper även till att minska kolesterolnivån.

Läs också: Sköldkörtelproblem – lider du i onödan?

 

6. Satsa på spenat

Järnbrist är en av de vanligaste orsakerna till frusenhet. Järn är ett viktigt mineral som hjälper de röda blodkropparna att transportera syre, vilket också värmer dig. Köp extra järn som tabletter eller i flytande form, eller försök att få i dig mer genom att äta kött och grönsaker som spenat, broccoli och ruccola samt fullkorn, nötter och frön.

 

7 oväntade orsaker till att du alltid fryser

Läs också: 7 oväntade orsaker till att du alltid fryser

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons