SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Justin Trudeau: "Därför uppfostrar jag alla mina barn till att bli feminister"

13 okt, 2017 
Kanadas premiärminister vill slåss för allas lika rättigheter och kallar sig mer än gärna feminist. Nu hyllas han för sin krönika om jämställdhet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Jämställdhet mellan könen är en av de viktigaste frågorna i samhället i dag, menar Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som skrivit en hyllad krönika i Marie Claire. Där förklarar han att arbetet för en värld där ingen diskrimineras på grund av sitt kön handlar lika mycket om politik som om att vara en medveten förälder.

”Några av de viktigaste delarna av mitt jobb gör jag inte som politisk ledare, utan som förälder”, skriver Trudeau, som har tre barn tillsammans med sin fru Sophie Grégoire.

Paret har två söner och en dotter – och Trudeau förklarar att han redan nu oroar sig över sin 8-åriga dotter Ella-Grace.

”Hon är supersmart, en passionerad debattör, öppen gentemot världen omkring henne. Jag älskar Ella och jag oroar mig – för som en far, son, make och medborgare bevittnar jag de ojämställda hinder kvinnor och flickor möter varje dag”, skriver han.

Läs också: Nina Åkestam om feministboken: Känner mig anklagad

Annons

”Det är 2017 och ändå möter kvinnor och flickor i Kanada och över hela världen fortfarande våld, diskriminering, stereotyper som begränsar dem och ojämlikhet som hindrar dem från att nå sina drömmar. Det är upprörande för mig att min briljanta, empatiska dotter kommer att växa upp i en värld där det fortfarande finns människor som, trots allting hon är som person, kommer att avfärda henne enbart på grund av hennes kön.”

För att motarbeta dessa krafter jobbar Justin Trudeau för att förändra samhället, men även för att stärka sin dotters tro på sig själv och hennes vetskap om att hon har makt, en stark röst och ett värde ingen kan ta ifrån henne.

”Det innebär att jag uppfostrar henne till att bli feminist. Punkt.”

Men det räcker inte att vi lär våra döttrar att de duger som de är. Vi måste också tänka på hur vi uppfostrar våra söner – något Trudeaus fru Sophie poängterade för honom.

Annons

”Jag pratade om att lära Ella att hon kan bli vad hon vill. Sophie sa: ‘Det är toppen – men hur uppfostrar du våra söner så att de också blir starka förespråkare för kvinnor och flickor?'” skriver han i krönikan.

Läs också: Helen Mirren: Därför ska alla vara feminister

Jämställdhet är nämligen inte bara något som angår kvinnor, konstaterar Trudeau, utan något som gynnar alla människor.

”Jag vill att mina söner ska slippa pressen att vara maskulina på ett sådant sätt som är skadligt för människorna omkring dem”, skriver han. ”Jag vill att de ska känna sig bekväma att vara sig själva och vara feminister – som står upp för det som är rätt och som kan se sig själva i spegeln med stolthet.”

Feminism handlar inte bara om mäns och kvinnors lika värde, menar Trudeau.

”Det handlar om vetskapen att när vi alla är jämställda är vi alla mer fria. Det är ett obevekligt engagemang för att försöka se oss själva i andra människor, för det är så vi skapar en värld där alla behandlas med respekt och uppskattning. Och det är den absoluta övertygelsen att alla människor har samma rättigheter och friheter – att mina rättigheter är dina rättigheter och endast när dina rättigheter är skyddade är även mina det.”

Källa: Marie Claire   Foto IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Mer om feminism på MåBra:

Feministiska Eva, 5, gör succé på nätet – hör hennes kloka ord

Dotterns läxa var sexistisk – så mamman skrev om

Pinks dotter: ”Jag är den fulaste flickan jag vet”

Linnéa Claeson kämpar mot vardagssexismen

Ordbokens markering mot sexistiska Doctor Who-fans 

Kritikstorm mot sexistiska förstasidan – som fokuserar på politikernas ben

Annons