Just nu: Svenskt genombrott kan stoppa corona

kvinna i lab med coronatest

Coronapandemin fortsätter att utmana Sverige och världen. Just nu har över 5 411 svenskar avlidit av covid-19 i Sverige och omkring 2 444 personer intensivvårdas eller har intensivvårdats i landet. Det totala antalet konstaterat smittade ligger nu på över 70 000 enligt FHM och forskare världen över är hårt pressade för att hitta både vaccin och effektiva preparat för vård av covid-19-sjuka.

På Chalmers har forskare analyserat proteiner i jakten på ett botemedel och rapporterar nu ett hoppfullt resultat.

Chalmers har kommit långt i forskningen

En typ av protein, så kallade peptider, har givit svenska forskare nytt hopp i jakten på ett botemedel mot covid-19 och något som kan stoppa coronapandemin.

Det är forskare vid på Chalmers som säger sig uppfunnit ett nytt material som skulle kunna inaktivera, det  rapporterar Sveriges Radio.

I tidigare studier har man sett att peptiderna har kunnat oskadliggöra de coronavirus som orsakar både sars och mers. Nästa steg är att testa dem mot cov-2 som orsakar sjukdomen covid-19.

– Det är inte färdigt än men det verkar lovande på alla sätt och vis. Tanken är att man skulle kunna använda medlet till att göra en ytbeläggning på olika typer av skyddsutrustning som ansiktsmasker, och när viruset kommer i kontakt med det så inaktiveras det, säger forskningsledaren Martin Andersson, professor i kemi på Chalmers, till SR.

Om en månad vet man resultatet

Enligt intervjun med SR tror Martin Andersson att det kommer ta en månad innan man vet om proteinet har effekt på det nya coronaviruset. I så fall skulle spridningen av corona kunna minska kraftigt, menar Andersson.

Lysna på hela inslaget här

Agnes Wold om corona: Dessa har hundra gånger gånger högre risk att dö

Vad betyder och innebär flockimmunitet?

Läs mer här: Agnes Wold om riskgrupperna med högst risk att drabbas av coronaviruset

Utvald läsning