Julgranen – en större allergibov än många tror

Julpyntet kan ge dig en allergisk reaktion. Detta ska du tänka på.

För många svenskar är rinnande och kliande ögon, nästäppa och nysningar ett vanligt inslag i julfirandet. Enligt en Novos-undersökning genomförd på uppdrag av McNeil och Livostin är det så många som var fjärde svensk som har fått en allergisk reaktion under jultid. De vanligaste orsakerna är inomhusväxter, pälsdjur och julgran.

– Vi tänder många ljus och julpyntar varje vrå, utan att alltid tänka på att rengöra dem från damm. Julgranen, som avger både allergiframkallande doftämnen och sporer från utomhusmögel, utgör också ett hot för många, säger Ines Vinge, specialistläkare och forskare inom astma- och allergisjukdomar.

Många tycker att en riktig gran höjer julstämningen rejält och hos många bärs julgranen in redan i början av december. Vad få vet är att julgranen avger allergiframkallande mögelsporer som frodas i varm inomhusluft.

Efter att julgranen har vistats inomhus i två veckor tiodubblas halterna av allergiframkallade mögelsporer. På en kubikmeter luft har man då en halt på 5000 mögelsporer vilket är att jämföra med vad som kan förekomma i ett hus där det finns en mögelkälla.

5 tips för att minska dina allergiska besvär under julen

Ines Vinge, specialistläkare och forskare inom astma- och allergisjukdomar, delar med sig av sina bästa råd:

1. Se till att ha en bra ventilation. Vädra ofta under julperioden fast det är kallt ute, kvalster trivs i varm miljö.

2. Julstäda noggrant och rengör även julpyntet från damm – ju renare desto bättre.

3. Till tomtefar – lägg tomteskägget i frysen i minst två dygn innan användning, kvalster dör av kyla.

4. Förvara ditt julpynt i förslutna plastlådor, så samlar de inte lika lätt på sig damm.

5. Se till att behandla dina allergiska besvär och glöm inte att ta med dina ögondroppar, nässpray, astmaspray eller andra mediciner till julfirandet.

Julgranen kan ge dig allergi.

Läs mer:

5 smarta sätt att få granen att sluta barra

8 allergier du inte visste fanns

Utvald läsning