Johan Giesecke: Så kommer coronahösten bli i Sverige

Johan Giesecke om coronaviruset i Aktuellt i SVT.

Antalet smittade av corona stiger i flera länder – inte bara i Sverige, utan också i exempelvis Spanien. Många fruktar nu en andra våg.

Dessutom har det nu visat sig att immuniteten kanske bara varar ett par månader, detta efter att man sett att en person återsmittats i covid-19 Hong Kong.

Johan Giesecke om en andra coronavåg

Hur det kommer bli i Sverige är svårt att säga – men förre statsepidemiolog Johan Giesecke tror på nya utbrott även i här i höst.

– Jag tror att vi kommer att få små utbrott som upptäcks i hyfsad tid på olika ställen i landet. Exempelvis 13 personer i Åmål upptäcks vara smittade efter att ha varit på samma fest. Då går smittskyddsläkaren in, spårar kontakter, isolerar kontakter, provtar och så vidare och sen är det klart på en vecka, två veckor. Tre veckor senare blir det ett utbrott i till exempel Kalmar med 14 personer som har träffats på något sätt, säger han till Aftonbladet.

Däremot tror han inte på en stora andravåg.

– Jag tror att vi kommer att få små lokala utbrott som upptäcks hyfsat tidigt. Jag tror inte på någon stor andra våg, säger han.

Tror inte på ett vaccin i år

När det gäller ett vaccin mot covid-19 så tror Johan Giesecke att vi kommer att få vänta länge.

– Innan det kan användas kommer det att ta tid. Jag vågar inte gissa, men det blir inte i år och jag tror inte att det blir nästa år heller.

– En sak till. Alla vaccin tar ju sämre på äldre människor, vårt immunförsvar blir sämre ju äldre vi blir. Det är ju de äldre främst som behöver ett verkningsfullt vaccin, säger han till Aftonbladet.

Foto: TT

LÄS MER:

Ny studie: Corona smittar tidigare än man trott

Ny prognos: Så många svenskar väntas avlida till följd av corona

Så skiljer sig första symtomen vid corona och vanlig influensa