FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Jo, du kan få hudcancer på dina privata delar

26 jul, 2018 
AvMalin Ny
Antalet fall av hudcancer har ökat på senare år och är nu bland den vanligaste cancerformen i landet. Vanliga ställen att få hudcancer på är armar och ben, men visste du att du även kan få hudcancer på dina privata delar?
Annons

Hudcancer kan uppstå på alla möjliga ställen på kroppen, vanliga ställen är till exempel armar och ben och bål. Men visste du att du även kan få det med på dina privata delar?

Vulvacancer, det vill säga cancer i de yttre könsorganen och blygdläpparna, är hela fyra gånger vanligare än cancer inne i slidan, vaginalcancer. Två av de vanligaste formerna av vulvacancer är dessutom hudcancer enligt Health.com – malignt melanom kan till exempel uppstå i vulva, och även skivepitelcancer kan uppstå i området.

Enligt Robert Debernardo, gynekolog på Cleveland Clinic i USA, har cancerformerna ofta inte så mycket med solexponering att göra utan beror ofta på ålder eller genetiska faktorer.

– Jag har behandlat många kvinnor som har de cancerformerna och ingen av dem har solat nakna, säger han till Health.com.

Vanliga symtom på vulvacancer

Jämfört med livmoderhalscancer är vulvacancer och vaginalcancer mer sällsynt – i Sverige får drygt 200 kvinnor diagnosen vulva- eller vaginalcancer varje år. Problemet med cancerformerna är att de är svåra att upptäcka. Till exempel finns det inga screeningsprogram för vulva- och vaginalcancer, som det finns för livmoderhalscancer.

Annons

Den vanligaste typen av vulvacancer anses vara skivepitelcancer. Vulvacancer förekommer mest hos kvinnor äldre än 70 år men även yngre kvinnor drabbas, och är då ofta relaterade till HPV. Vanliga symptom är sveda, intensiv klåda, blödningar eller ett sår som inte läker. Även en knöl eller en hudförändring i vulva kan vara cancer. Malignt melanom är den andra vanligaste typen av vulvacancer.

– Malignt melanom är den typ av hudcancer som vi alla fruktar. Den startar med melanocyter, vilket är den pigmenterade cellen, säger Roberto Debernardo.

Så upptäcker du hudcancer i underlivet

Det finns förstadier till både vulva- och vaginalcancer, men många gånger är de utan symtom och upptäcks inte. Eftersom cancerformerna är så svåra att upptäcka rekommenderar Robert Debernardo att gå till gynekologen varje år, men även att ha koll på hur det ser ut där nere då och då med hjälp av en mobiltelefon eller spegel. Det du då ska hålla utkik efter är hudförändringar, sår som inte läker, förändringar i födelsemärken och knölar.

Källor: Health.com, Gyncancer.se   Foto: TT

Läs mer:

5 tecken på hudcancer – som inte har med födelsemärken att göra

Hudcancer: Här är det viktigaste stället att hålla koll på!

Susanne, 49: Den lilla finnen var hudcancer

Annons