Jennie fick bältros av stress: Smärtan kom som en chock

Bältros på ryggen

5 tips som kan dämpa din stress
Slå på ljud

När Jennie Rosengren var i 20-års åldern bodde hon i Japan och arbetade på UD, utrikesdepartementet, som konsulär assistent. Arbetet var utmanande och stressigt men hon ville visa att hon, trots att hon var så ung, klarade av det jobbet. Men redan efter ett år kände Jennie att det inte gick längre. Hon inte orkade med all stress det innebar med ett nytt jobb i en ny och annorlunda miljö. Det kändes som ett misslyckande – och blev en extra stressfaktor utöver alla de andra.

–  Redan när flyget hem från Japan landade hade jag fått ett konstigt märke på halsen. Väl hemma fick jag ont i nacken också, berättar hon.

Jennie bad sin syster titta på hennes nacke och såg då att hon hade fått blåsor där.

Blåsorna spred sig snabbt upp i hela Jennies hårbotten.

– Sedan fick jag blåsor i ansiktet och på örat också. Men det värsta var ändå smärtan. Den var enorm!

Bältros ger en intensiv smärta

Hos distriktssköterskan fick Jennie höra att hon drabbats av herpes.

– Jag tyckte att det lät konstigt men jag testade ändå att behandla blåsorna men en salva mot herpes.

Men smärtan blev bara värre och värre. Några dagar senare fick hon förklaringen av en läkare: det var inte herpes, det var bältros. Men det stannade inte där. Jennie hade dessutom fått svinkoppor.

– Men bältrosen var värst. Smärtan var så intensiv och det gjorde ont precis hela tiden. Det enda jag kunde göra var att ligga i ett mörkt rum. Jag var öm överallt.

Det värsta var att det inte fanns någon behandling mot smärtan som bältros ger.

– Nu vet jag att det finns en bromsmedicin men den måste tas inom 72 timmar efter att man har fått symtom, annars hjälper den inte. Jag provade med vanliga smärtstillande men det hjälpte inte.

Smärtan höll i sig i flera veckor och den var så svår att Jennie var helt sängliggande.

– Min bror fick ta hand om mig men han jag var så dålig att han blev orolig och ringde våra föräldrar. De fick avbryta sin semester för att komma hem och ta hand om mig.

Sviterna efter bältros kan sitta kvar i månader

Först efter tre veckor började smärtan att klinga av. Blåsorna försvann gradvis.

– Men jag hade otur, vissa av blåsorna blev infekterade. Och smärtan försvann inte helt. Jag var öm, framför allt i hårbotten, lång tid efteråt. Jag hade svårt att gå till frisören i flera år efteråt just på grund av att min hårbotten ömmade vid minsta beröring.

Jennie hämtade sig så småningom. Idag har hon inga kvarstående men. Men hon är fortfarande förundrad över att bältros, som många tror är harmlöst, slog ut henne totalt.

– Det var verkligen en chock att jag blev så dålig så länge. Hade jag vetat då att det fanns ett vaccin mot bältros hade jag definitivt vaccinerat mig.

Med facit i hand är Jennie övertygad om att det var hennes höga stressnivå som satte ner motståndskraften mot bältrosviruset. Och hon är långt ifrån den enda kvinnan mitt i karriären som har drabbats. Det finns forskning som tyder på att bältros kan utlösas av en stressig livssituation.

– Nu vet jag att man kan bli riktigt sjuk av stress. Idag har jag sadlat om och bytt jobb.  Jag har också blivit mer stressmedveten och lärt mig att hantera den på ett sätt. Men det var en lång process!

Bältros ger röda blåsor som sitter i ett band runt kroppen

Bältros ger röda blåsor som ofta, men inte alltid, sitter i ett band runt kroppen.

 

Det här symtomen vid bältros

  • Bältros kallas ibland för en  tyst folksjukdom. Varje år drabbas 30 000 personer av sjukdomen.
  • Sjukdomen orsakas av vattkoppsvirus som orsakar sjukdomen ligger vilande i kroppen. 98 procent av befolkningen bär på viruset.
  • Bältros orsakar ett smärtsamt hudutslag med blåsor. Oftast sitter de på ena sidan av kroppen som ett band eller bälte.
  • Smärtan kallas helveteseld. Den beskrivs som värkande, brännande och huggande. Några dagar innan utslagen uppstår kan man känna smärta, klåda, stickningar eller domningar i området där utslaget sedan visar sig.
  • Ett försvagat immunförsvar är en vanlig orsak till att man drabbas. Det kan uppstå genom naturligt åldrande eller vara en effekt av långvarig stress.
  • Det säkraste sättet att skydda sig mot sjukdomen är att vaccinera sig.
  • Det finns även en bromsmedicin. Den måste tas 72 timmar efter de första symtomen, annars har den ingen effekt.

 

Foto: TT

Läs mer:

Bältros: Här är allt du behöver veta om utslagen

5 saker som försvagar ditt immunförsvar

Mässling – symtomen som avslöjar viruset

Utvald läsning