HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

"Jag kan inte sluta jojo-banta"

13 nov, 2012 
Annons

Fråga:

Jag är expert på hälsosam kost, träning och vikten av lugn. Och ändå är jag en typisk jojo-bantare. Under stressiga perioder äter jag för mycket och dricker gärna två glas vin varje dag.

Är den typiskt ”duktiga flickan” som fixar allt, både hemma och på jobbet, men mitt eget liv tycks jag inte klara av att hålla i balans. Jag är inte deprimerad, men viktuppgången gör mig besviken på mig själv – väger 15 kilo för mycket enligt BMI.

Är snart 50 år och vill leva ett långt och gott liv, gärna utan en massa extrakilon.

Anki

 

Svar:

Först tycker jag att du ska fundera över varför du vill gå ner i vikt; vilka vinster förväntar du dig? Och är dina förväntningar realistiska? Jag tycker ibland att jakten på att bli av med extrakilon övergår allt förnuft. Man tänker att man ska må bättre, men samtidigt gör den ständiga viktkampen att man faktiskt mår sämre här och nu. Och vad vinner man på det?

Annons

Ett vanligt problem för jojo-bantare är att man tar i så mycket när man ska gå ner i vikt att man inte orkar hela vägen. Och så blir man så besviken på sig själv att man släpper det helt. Ofta fastnar man också i tankar på allt som är förbjudet att äta, vilket gör att suget ökar tills man får äta det igen. Och så känner man sig misslyckad. Sedan när man snabbt ökar i vikt igen är det lätt att dra slutsatsen att man inte kan äta vanlig mat, och så är man tillbaka i bantningen.

Det gäller att hitta en metod som du mår bra av och som fungerar för dig. Det viktigaste är att hitta en regelbundenhet under en längre tid med mat och dryck i de mängder som du behöver för att fungera, både till kropp och till själ.

Men fundera framför allt över hur smaljakten påverkar din livskvalitet. Känner du dig stärkt, glad och inspirerad? Hur skulle du kunna byta ut dina negativa tankar om dig själv till andra mer positiva, som hjälper dig att njuta mer av tillvaron? Det finns så mycket i livet som är viktigare än att slå ner på sina tillkortakommanden.

Kerstin

 

Annons