"Jag är gravid men känner inget - ska jag vara orolig?"

MåBra:s barnmorska Maria Midstam har haft en frågestund med sina läsare – och det finns en fråga som nog många känner igen sig i:

Hej!

Jag är äntligen gravid och väntar mitt första barn vid 40 års ålder. Jag har kommit in i graviditetsvecka 8 och känner inga klassiska graviditetsbesvär alls. Är detta vanligt eller bör jag vara orolig?

/Erika

Svar:

Erika, jag tycker inte att du behöver oroa dig. Symtom på graviditet upplevs olika av oss alla. Långt ifrån alla känner illamående, trötthet eller känsla av sjukdom. Andra tycker det känns som om de har influensa eller kräks i fyra månader. Alltså väldigt olika. Visst finns det risker, t ex att det inte är en viabel graviditet, dvs en graviditet utan levande foster eller en graviditet som avstannat men det går inte att bedöma efter upplevda symtom.

Kan en förklaring vara att du inte är i vecka åtta utan i vecka sex eller sju och därmed inte känner symtom ännu? Kanske skonas du från symtom?  Om du känner dig orolig kan du ringa till barnmorskemottagningen och höra om de har möjlighet att göra ett tidigt vaginalt ultraljud. Det ser olika ut i olika delar av Sverige, vissa landsting erbjuder det och andra inte.

Jag hoppas att du kommer till rätta med dina tankar, kanske fått någon guidning i mitt svar. Lycka till!

LÄS MER: Hur fungerar ett ägglossningstest?

LÄS MER: Kan man tatuera sig som gravid?

Bild: Thinsktock

Utvald läsning