Isabella Löwengrip: "Att få Gillis är det bästa jag varit med om!"

Nu väntar Isabella Löwengrip sitt andra barn.

Entreprenören och bloggaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip Spångberg har precis släppt sin fjärde bok, Babyboost, fylld av peppande och inspirerade läsning för blivande och nyblivna mammor. För MåBra Mamma berättar Isabella – själv mamma till sonen Gillis, 1 – om föräldrarollen, BB-underhållningen och förberedelserna inför dotterns nedkomst i vår.

Varför bestämde du dig för att skriva Babyboost?

– När jag väntade mitt första barn slukade jag alla gravidböcker på marknaden. Allt handlade om det fysiska, hur kroppen förändras och hur jobbigt allting är. Jag saknade en bok om det känslomässiga, om relationen med partner och vänner och allt som är positivt och roligt med att vara gravid och få barn. Att få Gillis är ju det bästa jag varit med om! Jag ville skriva en peppande bok utan pekpinnar, som inspirerar blivande mammor.

Hur reagerade du när du fick reda på att du var gravid med Gillis?

– Jag blev superglad. Min man och jag hade försökt bli med barn i sju-åtta månader, så när det väl hände kändes det overkligt. Jag tog en massa tester flera dagar i rad. Det var väldigt svårt att få in i huvudet att det faktiskt låg ett barn i magen.

Vilket är ditt främsta tips till kvinnor som är gravida för första gången?

– Mitt första tips är att sänka kraven på sig själv. Man måste inte orka gå ut på afterwork varje dag. Mycket förändras i ens personlighet, jag blev lugnare och ville hellre vara hemma och boa, läsa och umgås med min man. Gör det du vill och strunta i alla krav!

– Andra tipset är att bestämma sig för en informationskälla och hålla sig till den, det kan till exempel vara din barnmorska. Ställ alla frågor till samma person och försök låta bli att googla.

Hur förbereder man sig bäst inför en förlossning?

– Det är svårt att träna inför något som man inte vet vad det innebär, men försök gärna att göra andningsövningar. Man kan också besöka en förlossningsmottagning. Jag visualiserade förlossningen i en kvart varje kväll innan jag skulle sova, peppade mig själv och försökte att se hela händelseförloppet framför mig. Många mammor undviker att läsa på och gå kurser, men jag skulle säga att det är positivt att få så mycket information du kan. Sen får man vara ödmjuk inför att det kanske ändå inte blir som man har tänkt sig.

Babyboost är Isabellas fjärde bok.

Babyboost är Isabellas fjärde bok.

Vad önskar du att du hade packat i din BB-väska?

–  Godis! Det tar så mycket energi att föda barn och jag var jättehungrig efteråt. Sen bad jag min man åka hem och hämta vår dator med Netflix. Det är lite tabu att säga, men när man ligger i två dagar på BB med ett barn som mest sover behöver man lite underhållning, något att läsa eller titta på.

Hur skulle du beskriva dig själv som mamma?

– Jag är en väldigt lekfull mamma. Jag älskar att sitta på golvet och leka med Gillis, vi pysslar med bilar och leksaker. Jag har alltid varit lite barnslig och är en glad mamma med mycket energi. Jag behöver kanske jobba med gränssättning, så att inte allting blir en lek hela tiden.

Vad finns det för för- och nackdelar med att vara en ung mamma?

–  Fördelen är energin. När man är yngre har man lättare att klara dåliga nätter med lite sömn. Nackdelen är att det inte är så många jämnåriga kompisar som har fått barn, så det är lite mer ensamt. Det hade varit roligare om jag haft en massa vänner i samma livsskede.

Du beskriver i boken hur somliga vänner inte blev glada för din skull när du berättade att ni väntade barn. Hur kändes det?

– Det var jättetråkigt. Man går runt och inbillar sig att alla kommer att ta emot nyheten med applåder. Sen, när man inte får det bemötandet, är det tungt att ta det. Men det är bara att inse och acceptera att alla inte är där i livet samtidigt.

Var det någonting med att bli förälder som förvånade dig?

– Det är nog att det är så roligt att ha barn! Jag föreställde mig att det handlade om ansvar hela tiden: mat, sömn och blöjbyten. Jag hade inte förstått hur mycket man skrattar. Gillis är så knasig och gör tokiga saker hela tiden, vi skrattar jättemycket ihop. Det trodde jag inte att man gjorde med en ettåring.

Du är gravid igen och väntar nu ert andra barn. Hur kom det sig att ni valde att skaffa två barn så tätt?

– Det känns roligt att få barn så tajt inpå varandra. Jag hade inte en speciellt jobbig första graviditet och förlossning, så jag var sugen på en till på en gång. Det passar också i både min och min man Odds karriär just nu.

Sonen Gillis, 1 år, ska snart få en lillasyster!

Sonen Gillis, 1 år, ska snart få en lillasyster!

Hur skiljer sig den här graviditeten från den första?

– Förra gången var jag så nojig och oroade mig för minsta lilla. Den här gången kan jag njuta mycket mer av graviditeten. Förra gången var jag också väldigt illamående de första 20 veckorna, jag kräktes hela tiden och fick åka in och få dropp. Den här graviditeten är hittills mycket enklare, vilket är bra när man har en vild ettåring.

Vad har du för inställning till mat under graviditeten?

– Jag har inga restriktioner eller pekpinnar, utan försöker att äta det jag är sugen på. Det kan bli allt från en hälsokosttallrik till ett långkok eller hamburgare med pommes. Jag tror att det är viktigt att äta det man känner sig sugen på. Jag har nog aldrig levt så hälsosamt, för jag känner att jag har någon annan att ta ansvar för – jag vill få i mig näring till det här lilla barnet.

Under din förra graviditet tränade du gravidyoga. Gör du det nu också?

– Jag gillade gravidyoga och hade gärna kommit iväg om jag haft tiden. Men jag börjar jobba klockan 6 på morgonen och går hem vid 15-16-tiden för att få vara med Gillis. Målet är att komma igång och träna mer, men jag får i alla fall motion genom att promenera vart jag än ska.

Har ni inhandlat dubbelvagnen ännu?

– Nej, vi har inte det. Förra gången hade vi köpt allt i vecka 20, nu ligger vi lite lågt.

Hur tror du att du blir som tvåbarnsmamma?

– Jag tror att jag blir jättevirrig (skratt)! Jag är virrig som person innan – och med två barn kommer jag nog att glömma många saker.

 

AV: Malin Karlberg

BILDER: Hannes Kalmér (porträttbild Isabella) & Judith Kirkhoff / Bokförlaget Forum (övriga bilder)

 

Läs mer:

Isabella Löwengrip: Jag tänker inte vara rädd längre

Utvald läsning