Irénes inlägg om kaoset på akuten har delats över 30 000 gånger

Personalbrist, stafettläkare och pengabrist är vanliga ämnen i debatten kring Sveriges sjukhus. En debatt där både personal och patienter vittnar om stora brister.

47-åriga Iréne Lindblad besökte Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm med sin 83-åriga mamma under helgen, och möttes av kaos.

Under tisdagen beskrev hon upplevelsen i ett inlägg på Facebook som i skrivande stund har delats över 30 000 gånger. På bilden till inlägget kan man se Irénes mamma ligga på en brits i sjukhusets korridor tätt intill andra patienter som också besökte akutmottagningen denna dag. Irénes mamma åkte till akuten med misstänkt propp i lungan och fick spendera 13 timmar på akuten, enligt inlägget.

”Min mor var markerad ”prioriterad” eftersom proppar i lungorna är rätt farligt, ändå tog det närmare 7 timmar innan hon fick träffa en läkare, efter ytterligare några timmar blev hon röntgad och proppar i båda lungorna konstaterades.”, skriver Iréne på Facebook.

Låg som ”packade sillar”

Iréne vittnar om patienter som låg utmed väggarna i korridorerna och mitt i rummen som ”packade sillar”. Men Iréne skriver att hon inte gör inlägget för att ge en känga till sjukhuset, tvärtom vill hon hylla den hårt arbetande personalen.

”Vi fick på nära håll se hjältar & hjältinnor som arbetade under förhållanden som mest påminde om förhållanden i en krigssituation.”

Iréne, som fortsätter beskriva sjuksköterskor som fick gå ut i väntrummet och sitta på huk och ta blodprover och uppgiven personal, trodde att kaoset var över när mamman fått en diagnos.

”När min snart 83-åriga mor konstaterats ha propp i lungorna blev hon inskriven, dock visade det sig att det var fullt på sjukhuset så inskrivningen ”betyder i nuläget att hon får ligga här på akuten i korridoren i natt”, sa den manliga sjuksköterskan som svar på min fråga när hon skulle komma till någon avdelning.”, skriver hon vidare i inlägget.

Hon avslutar med att hylla personalen ytterligareoch passar på att ge en hint till de politiker som jobbar med sjukhusfrågor i länet: ”marsch pannkaka ner på akuten och kolla läget, ni kommer få en chock!”, avslutar Iréne.

Här kan du läsa hela Irénes inlägg:

Foto: TT

Läs mer: 

Viktoria: ”Jag var stammis på sjukhuset – fast jag var frisk”

TV4-profilen Jenny Alversjö akut till sjukhus efter stroke

Nytt upprop mot sjukhusmat: ”Maten de serverade gjorde min man sjukare”

Utvald läsning