Vad är nya TikTok-trenden "internal shower"

18:48

Efter reklamen: Yoga för att detoxa kroppen med Johanna

(18:48)

Slå på ljud

Hashtagen #internalshower har nått över 84 miljoner visningar på TikTok. Men vad menas med "internal shower" och är det verkligen bra för kroppen?

Trenden går ut på att man ska detoxa kroppen med en blandning av vatten, chiafrön och citronjuice. Blandningen sätter fart på förbränningen och sägs rensa kroppen från slaggprodukter. Näringsfysiologen Inger Larsson vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är dock tveksam och uttalar sig om den nya hälsofenomenet i en artikel i Wellness.

"Kroppen sköter det bra själv"

Hon menar att blandningen mycket väl kan få en laxerande effekt, men någon "rening" är det inte tal om.

— Det finns ingenting som heter detox av kroppen, utan det sköter vår kropp väldigt bra själv.

Chiafrön benämns ibland som "superfood" och är fullmatade med omega-3, fibrer och protein. När man lägger chiafrön i vatten är att det bildas ett slags bulkmedel som får en laxerande effekt. Och det är just den effekten som misstas för rensning, enligt Inger Larsson.

I hälsokretsar pratas det ofta om vikten att rensa kroppen från slaggprodukter, men även det är ett vanligt missförstånd.

– Det finns ingenting som vi kan äta eller dricka som på något sätt skulle rena eller rensa kroppen. Och det finns inget syfte att göra det. Vi ska ha bakterier i tarmen, vi ska ha det som finns i kroppen som bidrar till vår hälsa, säger Ingrid Larsson till Wellness.

Är vi däremot förstoppade kan blandningen absolut vara effektiv, men det går minst lika bra att använda vanliga linfrön och blanda ut en tesked med ett glas vatten, tipsar hon.

Källa: Wellness

Foto: TT