SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Instagram stoppar filter som uppmuntrar till skönhetsingrepp

24 okt, 2019 
För att öka välmåendet och minska psykisk ohälsa stoppar Instagram nu filter som anspelar på och uppmuntrar till skönhetsingrepp och plastikkirurgi.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I augusti lanserade Instagram en uppdatering som gjorde det möjligt att förändra sitt utseende på ett sätt som liknar näsoperationer, ansiktslyft och fillers.

Men nu, bara två månader senare, omvärderar företaget som skapat filtereffekterna, Spark AR, sin policy. De filter och effekter som simulerar skönhetsingrepp tas bort och inga nya godkänns.

Ger förslag på vad du borde fixa till

Vissa av filtren till och med uppmuntrar till ingrepp. ”FixMe”, som redan är borttaget, ritade till exempel på användarens ansikte och gav förslag på var förbättringar kunde göras.

Skaparen av filtret, Daniel Mooney, försvarar i ett uttalande till BBC filtret och menar att poängen var att påvisa hur oglamourös hela processen med plastikkirurgi är, med alla markeringar och blåmärken.

”Min avsikt var aldrig att skapa ett perfekt resultat, som man kan se på bilderna. Perfektion är överskattat”, sa han bland annat.

Fler vill operera sig ”retuscherade”

De senaste åren har plastikkirurger sett en markant ökning av patienter som önskar se ut som retuscherade versioner av sig själva. Kopplingen till alla de appar och filter som ändrar figuren, slätar ut huden, höjer kindbenen, förminskar näsor och förstorar ögon och läppar är inte långt borta.

Annons

De senaste månaderna har Instagram tagit flera steg i rätt riktning för att arbeta mot psykisk ohälsa. Först lanserade man en funktion som ska hjälpa till att motverka nätmobbning och för någon månad sedan förbjöd man även bilder och produkter som tydligt uppmuntrar till viktminskning.

De nya skönhetsfiltren var därför en ganska oväntad och motsägelsefull uppdatering, men nu har företaget åtminstone tagit sitt förnuft till fånga.

Exakt vilka filter som påverkas vet vi inte än och man vet heller inte exakt när förändringen kommer att träda i kraft, men förmodligen snarast. De lite mer lättsamma filtren, som hundöronen och regnbågskällan, kan du nog lugnt räkna med att ha kvar trots de nya reglerna.

Källa: BBC    Foto: Instagram/TT

Läs mer:

Instagram tar ställning – nekar bilder som bidrar till vikthets

Instagram gömmer likes – så funkar det och så påverkas vi av det

Annons