SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Inred för hälsa: Här är växterna som renar luften

09 sep, 2016 
Grönt är skönt - och hälsosamt! Här är växterna som gör ditt hem friskare!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Bladverk som gör underverk Rena luften med gröna växter – de här trivs även under årets mörkare dagar. Både porslinsblomma och murgröna klarar sig på lite ljus. Den förra vill också ha lite vatten, medan murgrönan gärna vill stå i lätt fuktig jord hela tiden.
Rena luften med gröna växter – de här trivs även under årets mörkare dagar. Både porslinsblomma och murgröna klarar sig på lite ljus. Den förra vill också ha lite vatten, medan murgrönan gärna vill stå i lätt fuktig jord hela tiden. Foto: Anna Skoog ur boken Krukväxter.

Klassiska krukväxter är inte bara ett inslag i inredningen – utan även bra för hälsan. Gröna växter renar nämligen luften.

– Det har det gjorts en massa undersökningar på, säger stylisten Malin Hidesäter, författare till boken Krukväxter och projektledare på Blomsterfrämjandet.

Det handlar egentligen inte om nya upptäckter utan det är gammal kunskap som kommit tillbaka.

– Jag kommer ihåg att mormor alltid hade rosengeranium, eller doktor Westerlunds hälsoblomma som den också kallas, i sovrummet.

Krukväxter ökar även det inre välmåendet. Vi mår bra av att vårda och ta hand om något levande.

– Det är härligt med till exempel stora monstera som man kan ta in i duschen för att få bort allt damm. Det är lite terapi, de blir som polare.

Annons

Malin rekommenderar att man samlar sina växter i grupper. Både för att det är snyggt och för att det är praktiskt.

Då är det lättare att sköta om dem, menar hon.

Men det vanligaste misstaget vi gör är inte att försumma våra gröna vänner. Snarare tvärtom.

– Felet vi ofta gör är att vi vattnar ihjäl dem. Tänk på att om de inte får så mycket ljus behöver de inte så mycket vatten. Men det varierar självklart från växt till växt.

Malins höstfavoriter:

• Begonia är en riktig tantblomma som jag vill slå ett slag för. Den är bedårande och lättskött.

• Cyklamen. Jag är helt kär i cyklamen – den är höstig och snygg och du kan ha den både ute och inne. Köp den i olika färger och placera i grupper eller plocka några stjälkar och sätt i en vas – det är ett tips som gäller även andra blomrika växter.

• Calandiva, det är en kalanchoe med dubbla rader blommor som även börjat säljas som snittblomma.

Växter som renar luften

Krukväxter renar luften och kan minska halterna av kemikalier i hemmet, visar forskning från NASA, amerikanska rymdflygstyrelsen.

Annons

Här är deras, och hortonom Maj-Lis Petterssons, tips för ett hälsosammare – och grönare – hem:
Formaldehyd (finns till exempel i färgämnen, gardiner och strykfria kläder) – minska med spjutbräken, krysantemum, gerbera (bilden), doftdracena, ormbunkar, fönsterfikus, benjaminfikus och murgröna.
Aceton (finns till exempel i nagellacksremover, kosmetika och utandningsluft) – minska med fredskalla (bilden).
Ammoniak (finns till exempel i rengöringsmedel) – minska med buskpalm, rosenkalla, krysantemum (bilden), påfågelsbad och tulpan.
Bensen (finns i fibermaterial, klister, tapeter, tobaksrök och lösningsmedel) – minska med hjälp av murgröna (bilden), dracena, svärmors tunga och bergpalm.

Källa: Blomsterfrämjandet

Annons