Illamående, aura eller yrsel – det här betyder din huvudvärk

Huvudvärk kan ha många olika orsaker.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Spänningshuvudvärk och migrän är de två vanligaste typerna av huvudvärk – cirka 80-85 procent av befolkningen lider av spänningshuvudvärk då och då.

Men det finns också fler typer av huvudvärk, och sjukdomar som kan orsaka smärta i huvudet. De flesta är inte farliga, men genom att läsa på blir chansen större att du uppmärksammar om smärtan blir något utöver det vanliga – och det kan bli dags att söka läkarvård.

Spänningshuvudvärk

Orsaken till denna typ av huvudvärk är många gånger stress eller oro. Det kan även bero på synfel eller problem med tänder och käkleder. Ett dåligt sömnmönster eller brist på motion kan också bidra till en spänningshuvudvärk, säger Mats Elm, distriktsläkare på närhälsan i Borås.

Hur kan du förhindra spänningshuvudvärk? 

Om du lider av spänningshuvudvärk kan du ta receptfria värktabletter men det är bra att försöka undvika medicinering så gott det går, menar Mats Elm. Försök att inte stressa och ät regelbundet. Kontrollera även synen och skaffa glasögonen om det behövs samt bettskena om du gnisslar tänder. Tänk även på att motion kan motverka.

Migrän

Enligt Mats Elm lider 10-15 procent av befolkningen av migrän och en orsak kan vara ärftlighet. Symptomen för migrän är en sprängande eller dunkande huvudvärk som kan vara i ena eller båda huvudhalvorna. Det kan domna i handen, pirra runt munnen och en del kan även tappa talförmågan. Huvudvärken kan pågå från ett halvt dygn till 24 timmar. Det är återkommande och kan bero på stress, hormonsvängningar under mensen eller viss typ av mat, bland annat. Migrän kan ofta ge illamående och överkänslighet för ljud och ljus. 20 procent av de som lider av migrän får även en aura innan själva huvudvärken kommer. Auran påverkar synen och det kan uppstå ett flimmer i synfältet. Migränen brukar avta efter 40-årsåldern.

Hur kan du förhindra migrän? 

Definiera vad som triggar din migrän, ät regelbundna måltider, träna, drick vatten och prova avslappningsövningar. Om du får migrän, lägg dig i ett svalt och mörkt rum.

Kronisk huvudvärk – av läkemedel

– Du kan drabbas av en kronisk huvudvärk som uppstår på grund av att du har ätit huvudvärkstabletter för ofta (mer än 15 dagar i sträck). Det som händer är att läkemedlet istället underhåller huvudvärken som ofta ger en typ av spänningshuvudvärk, säger Mats Elm.

Du kan uppleva en dov och diffus huvudvärk som sitter i hela huvudet. Ibland kan även ett ringande ljud upplevas i öronen.

Hur kan du förhindra kronisk huvudvärk av läkemedel?

Du blir av med huvudvärken genom att sakta minska på konsumtionen av läkemedlet, eller möjligtvis byta sort. Det kan ta allt från veckor till månader, beroende på hur stark medicinering du har tagit. Massage och motion kan också hjälpa.

Läkemedel kan vara en orsak till huvudvärk.

Läkemedel kan vara en orsak till huvudvärk.

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation betyder att förkylningen har spridit sig från slemhinnan i näsan till slemhinnan i bihålorna. Kroppen börjar då att producera antikroppar och slem som en del av dess immunförsvar. Inflammationen kan så skapa en huvudvärk sitter i kinden, pannan eller nacken och förvärras om du rör huvudet hastigt eller lutar dig framåt. Utöver huvudvärken är även symptomen förkylning och ömma muskler. All typ av förkylning eller influensa kan skapa en huvudvärk, enligt Mats Elm.

Hur kan du förhindra bihåleinflammation?

Undvik förkylningar så gott det går, då det gör det enklare för bakterier och virus att sprida sig till bihålorna. Du kan lindra besvären genom att dricka mycket vatten, sova med en extra kudde och undvik att röka.

Hortons huvudvärk

– Hortons huvudvärk ger en ensidig, sprängande eller skärande värk som sitter i eller omkring ögat. Många gånger blir även ögat rött och tåras under själva anfallet. Det är en ovanlig huvudvärk där cirka 0,1 procent av befolkningen i perioder drabbas av detta, säger Mats Elm.

Orsaken till Hortons huvudvärk är relativt okänd men enligt forskning sker det en återkommande inflammation i blodkärlen bakom det öga där huvudvärken sitter. Många lider av den periodiska typen av Hortons huvudvärk som betyder att du under en period (allt från en till fyra veckor) får huvudvärk men att du under tiden däremellan är symptomfri.

Hur kan du förhindra Hortons huvudvärk? 

Utlösande faktorer kan vara både alkohol och brist på sömn. Om du befinner dig i en period av huvudvärk kan vissa läkemedel ge en attack men det är väldigt ovanligt. Det finns en nässpray som kan hjälpa mot huvudvärken och om du lider av en väldigt intensiv huvudvärk, kan du få syrgas utskrivet, berättar Mats Elm.

Hjärnblödning

Ett tecken på hjärnblödning kan vara en huvudvärk som plötsligt kommer och som blir pulserande och intensiv. Smärtan strålar ut till nacken, ryggen och benen. Orsaken till en hjärnblödning är ett pulsåderbråk i hjärnans kärl eller blödning under skallbenet och kan även vara ärfligt.

Hur kan du minska risken för hjärnblödning? 

Rök inte, träna regelbundet, ät sunt och varierat.

Inflammation i tinningpulsådern

Inflammation i tinningpulsådern ger en långvarig värk i ena tinningen samt ömhet i hårbotten. Du är trött, får lätt feber samt att det kan göra ont om du tuggar. Det är en reumatisk sjukdom som behandlas med kortisontabletter och det är viktigt att den upptäcks i tid, annars kan den påverka synen. Den är vanligare hos kvinnor än män och förekommer sällan före 50-årsåldern.

Hur kan du förhindra inflammation i tinningpulsådern? 

Själva orsaken är fortfarande okänd, men om du misstänker att du att du lider av inflammation i tinningpulsådern ska du genast uppsöka vård.

Hjärntumör

Det är ytterst ovanligt att din huvudvärk beror på en hjärntumör. Det är cirka tusen personer varje år som får en hjärntumör som har startat i hjärnan. Symptomen på en hjärntumör kan utöver huvudvärk även vara yrsel, illamående, förlamningar, påverkad syn och hörsel, förändrad personlighet, epileptiska anfall och ändrad reaktionsförmågan.

Hur kan du förhindra hjärntumör?

Vem som helst kan drabbas av en hjärntumör. Sök läkarvård om du har symptom som kan tyda på en hjärntumör.

När ska du undersöka din huvudvärk?

Om du upplever en främmande huvudvärk som exempelvis skulle vara långvarig eller med en väldigt intensiv smärta bör du söka vård.

Källa: 1177 vårdguiden  Huvudvärksförbundet Kry Netdoktor   Foto: IBL

Läs mer:

8 vanliga orsaker till spänningshuvudvärk – så kan du undvika dem

Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

Vitalmetoden – massagen som gör underverk mot svår huvudvärk

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: