SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Huspriser och 8 andra knäppa saker som kan påverka din fertilitet

03 maj, 2017 
Saker som kan påverka fertiliteten.
Det är inte bara sjukdomar och gener som kan ligga bakom ofrivillig barnlöshet. Här är några saker du ska undvika om du satsar på att bli mamma.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ofrivillig barnlöshet är inget ovanligt i dag, omkring vart femte heterosexuellt par upplever det någon gång. Det vanligaste är att kvinnan inte har ägglossning eller att mannens spermier inte håller tillräckligt hög kvalitet, men det kan också ligga någon sjukdom eller genetiskt problem bakom.

Men det finns också HELT andra faktorer som kan påverka om du kan bli gravid eller inte. Här är några lite mer otippade saker i vardagen som kan vara avgörande för om du och din partner kan få barn.

Läs också: 8 saker du inte visste om din fertilitet

 

Huspriserna

En ny brittisk studie visar att de höga huspriserna i England är en orsak till att färre barn föds just nu, eftersom färre har råd att köpa en familjebostad och därmed väntar.

Eftersom läget på bostadsmarknaden i Sverige är väldigt lik den brittiska kan vi kanske gissa att studieresultaten skulle kunna appliceras även här.

Enligt The European Bank for Reconstruction and Development så minskar barnafödandet med 1,3 procent för varje tio procent huspriserna stiger.

Annons

 

Nattjobb

En nyare studie från Harvard University visar att kvinnor som jobbar nattskift löper större risk för fertilitetsproblem.

Kvinnor som jobbar under dygnets mörka timmar hade i genomsnitt 23 procent färre ägg än de som jobbade dagtid. Forskarna tror att störningen beror på att kvinnornas dygnsrytm blir förändrad, särskilt om jobbtiderna skiftar.

Läs också: Solskyddskrämer kan påverka din fertilitet

 

Tunga lyft

Enligt samma studie som nämndes ovan så har man sett att kvinnor som söker hjälp för att bli gravida, och som har arbeten som innebär tunga lyft, också har färre ägg än andra. Cirka 14 procent färre var äggen, enligt forskarna, och dessutom hade de sämre kvalitet.

Man tror att det beror på stressen det innebär för kvinnokroppen att lyfta tungt, och att det kan slita på kroppen och dess förmåga till reproduktion.

 

Läskdrickande

En studie från 2016 hittade ett samband mellan kvinnor som dricker mycket läsk och fertilitetsproblem. Sötningsmedlen som finns i lightläsk är känt för att hänga ihop med infertilitet, och tillsatt socker kan försämra kvaliteten på äggen.

Annons

Dessutom kan en stor konsumtion av läsk och söta drycker leda till fetma och diabetes typ 2 – vilka båda associeras med svårigheter att bli gravid.

Läs också: Mannens övervikt gör det svårare att bli gravid

 

Dålig kosthållning

Övervikt och fetma är kända hinder för den om önskar bli med barn, men även den som inte är fet men äter onyttigt kan uppleva svårigheter. Två amerikanska studier visar att höga intag av transfetter kan påverka kvaliteten på embryon negativt och skada äggstockarna, och därmed påverka fertiliteten.

En studie från 2016 visar att det dock inte krävs någon stor viktnedgång för att förbättra sina chanser. Bara en förändring på 4-5 kilo kan fördubbla kvinnans chanser att bli gravid.

 

Stress på jobbet

En studie från förra året visar att kvinnor som jobbar inom finans hade sämre chanser att bli gravida genom IVF än exempelvis kvinnor som är lärare (i Storbritannien).

Annons

Kombinationen av en stressande omgivning och en marknad som är i ständig förändring gör tydligen att kvinnor ofta missar läkartider och glömmer att ta sina hormoner/mediciner.

Att jobba på en mansdominerad arbetsplats kan också påverka kvinnans fertilitet negativt.

Läs också: Stressa ner – och få friskare barn!

 

Vindrickande

En del av oss dricker rödvin på rutin – och visst, det finns en massa fördelar med ett glas till maten. Men den som vill bli gravid bör avstå.

En dansk studie där över 60 000 kvinnor mellan 21–45 deltog visade att de kvinnor som drack 14 standardglas alkohol i veckan eller mer (9 standardglas är hälsogränsen) minskade sina chanser att bli gravida med 18 procent.

Experter brukar avråda kvinnor som vill bli gravida från tt dricka alkohol över huvud taget, för att minska risken för skador på fostret.

 

Bortopererade halsmandlar

Studier visar att kvinnor som har fått halsmandlar eller blindtarmen bortopererad faktiskt är MER fertila än övriga. En studie som löpte över 15 år visade att de som gick utan blindtarm var hela 34 procent mer fertila, och de utan halsmandlar var 49 procent mer fertila. De som var utan båda låg på omkring 43 procent.

Annons

Tidigare trodde man att en blindtarmsoperation skulle kunna minska kvinnans chanser att bli gravid, men det har alltså visat sig felaktigt. Fertilitetsexperten Allan Pacey, vid University of Sheffield, tror att dessa operationer har positiv inverkan på kvinnans immunförsvar, vilket i sin tur är bra för reproduktionsförmågan.

Läs också: (O)vanorna som gör det svårare att bli gravid

 

Hångel

En ny italiensk studie visar att ett virus kan ligga bakom problem med att bli gravid. Av deltagarna i studien visade sig 46 procent ha HHV-6A – ett herpervirus. Viruset syns inte i blodet men förökar sig i salivkörtlarna, vilket gör att det kan spridas via saliven – alltså om du kysser fel person.

Här behövs vidare forskning, men snart kanske viruset kan visa sig vara förklaringen till många kvinnors oförklarliga fertilitetsproblem.

 

Lat partner

Forskning visar att män som väljer soffan framför promenaden har sämre chanser att bli fäder. En studie som gjort på 700 par visar att de där männen sov mer än 9 timmar per natt minskade chansen för graviditet med 40 procent. Samma gällde om männen sov mindre än 6 timmar.

Troligen har det att göra med att testosteronproduktionen har sin topp på natten.

Men innan du väcker din karl tidigt för att öka era chanser att få barn – tänk på att risken är stor att han bara blir tjurig och på dåligt humör, vilket snarare minskar era chanser!

Källa: 1177 Vårdguiden, The Telegraph

Foto: Shutterstock

 

Då ska du bli gravid för att få smarta barn

Läs också: Då ska du bli gravid för att få smarta barn

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons