FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Hur ska jag äta vid högt blodtryck?

28 aug, 2015 
Anki Sundin
Annons

Fråga: 

Jag har högt blodtryck och medicinerar mot det. Kan jag sänka trycket lite till om jag äter viss mat?

Skånskan

 

Svar:

Kost som hjälper till att normalisera blodtrycket är först och främst osaltad mat. Att dra ner på saltet är alltså ett av de första stegen. Mat som vanligen innehåller ganska mycket salt är snacks som chips och nötter samt charkuteriprodukter – alltså korv, leverpastej, skinka och liknande. Färdigmat innehåller också en hel del salt, liksom pizza, hamburgare, pommes frites och restaurangmat.

Grönsaker, frukt och bär är bra mot högt blodtryck, eftersom de innehåller bland annat kalium. Fiberrika livsmedel är också fantastiska. Här hittar vi bönor, linser, nötter, gryn och ärter, grovt bröd, grova grönsaker såsom broccoli, lök och rotsaker samt frukt och bär.

Även mjölkprodukter har kunnat kopplas till en positiv effekt på blodtrycket. Om man väljer de D-vitaminberikade mjölkprodukterna får man ytterligare en positiv effekt på hälsan.

Annons

Fet fisk har möjligen en positiv inverkan på blodtrycket, så lax, makrill, sill och sardin är inte heller fel att äta några portioner av i veckan.

Socker försämrar blodtrycksregleringen. Det betyder att man behöver tänka lite extra på sitt sockerintag. Någon gång i veckan kan säkert de flesta av oss få plats med godis, läsk och fikabröd, men undvik att äta sådant var och varannan dag.

Jag vill också flagga för att motion är ett mycket viktigt verktyg för att hjälpa blodtrycksregleringen. På lång sikt är all motion positivt för hälsan i allmänhet, inte minst blodtrycket.

Anki

Annons