Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Hur kan jag förhindra urinvägsinfektion? Här är fem husmorsknep!

01 nov, 2016
Får du urinvägsinfektion efter samlag? Eller har det blivit en plåga under klimakteriet? Här är fem sätt att förhindra det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tranbär botar inte urinvägsinfektion. Det visar en ny amerikansk studie.  Men det kan fortfarande användas i förebyggande syfte, så du inte behöver kissa taggtråd. Här är det, och fyra knep till, för dig som vill slippa återkommande urinvägsinfektioner.

Gör så här:

  1. Kissa efter samlag och innan du går och lägger dig, för att rensa urinröret från eventuella bakterier.
  2. Se till att dricka under dagen och inte låta det gå för långt mellan toabesöken, max tre timmar. Då ökar chansen att du kissar bort bakterierna.
  3. Använd glidmedel vid samlag och stryk ut det upp till urinröret. Om man är lite torr ökar risken för sprickor där bakterier kan ta sig in. Obs, använd inte glidmedel som innehåller spermiedödande medel, eftersom det kan ändra slidans naturliga bakteriekultur och bana väg för infektioner.
  4. Tvätta inte underlivet med tvål, alltså området vid blygdläpparna och runt slidöppningen. Det torkar ut huden och ökar risken för sprickor där bakterier tar sig in. Använd istället barnolja eller tvättolja som säljs på apotek.
  5. Förebygg genom att dricka en halv liter tranbärsjuice per dygn. Det innebär inte att du alltid ska hinka i dig tranbärsjuice. Om du till exempel brukar få urinvägsinfektion efter sex räcker det med att dricka det under ett dygn efter samlag.

Om du ändå får urinvägsinfektion, och inte har feber, rekommenderar läkare att du väntar fem dagar med att söka hjälp. Så många som 30 procent blir friska utan att äta antibiotika.

Ungefär 60 procent av alla kvinnor får urinvägsinfektion någon gång i livet. Att ha det upp till två gånger per år anses normalt. Men får man det oftare än så är det läge att utreda om det finns någon bakomliggande orsak, som att du inte tömmer urinblåsan ordentligt eller har sköra slemhinnor på grund av brist på östrogen.

LÄS MER: 14 saker du vill veta om ditt underliv – men inte vågar fråga

Annons